Προς την κανονικότητα βαδίζει η Σαντορίνη ενόψει της τουριστικής σεζόν, μετά από την περίοδο της έντονης σεισμικής δραστηριότητας τον Φεβρουάριο. Αυτή τη στιγμή οι σεισμοί έχουν κοπάσει, καθώς, όπως διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες το ρήγμα που δημιούργησε την αναστάτωση το προηγούμενο διάστημα «έσπασε» και είναι απίθανο ότι θα δώσει άλλους σεισμούς, παρά μόνο σποραδικές και μικρής ισχύος δονήσεις.
Οι εκτιμήσεις για τη σεζόν είναι αισιόδοξες. «Αντιλαμβανόμαστε ότι το πρώτο διάστημα θα υπάρχει ένα “μούδιασμα”, όπως είναι λογικό, και ελπίζουμε ότι στο βραχύ μέλλον θα ξεκινήσει σιγά σιγά η επιστροφή των επισκεπτών», δήλωσε ο δήμαρχος Θήρας, κ. Νίκος Ζώρζος.
Παράλληλα, στο νησί έχουν προσεγγίσει τα πρώτα κρουαζιερόπλοια και τα πρώτα τσάρτερ, και, όπως επισήμανε ο κ. Ζώρζος, «είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους επισκέπτες».
Στις κρατήσεις υπήρξε ένα «μούδιασμα», όπως είναι λογικό, αλλά όχι ακυρώσεις, υπογράμμισε ο δήμαρχος Θήρας, όμως με το χρόνο τα πράγματα «ξεπαγώνουν», όπως είπε, ενώ η μείωση που προβλέπει για το Πάσχα κυμαίνεται στο 30% σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα.
Ωστόσο, ορισμένες περιοχές, με επικινδυνότητα πρόσβασης, παραμένουν κλειστές για λόγους ασφαλείας, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη έργα μείωσης του κατολισθητικού κινδύνου. Μεταξύ αυτών είναι το παλιό λιμάνι των Φηρών, ο όρμος Αρμένι, ο όρμος Αμμούδι και ο όρμος Κόρφου. Οι δραστηριότητες σε αυτές τις περιοχές, όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία και καταστήματα θα παραμείνουν κλειστές έως τις 15 Μαΐου, οπότε και θα επιστρέψουν σε κανονική λειτουργία.
O κ. Ζώρζος σημείωσε εμφατικά ότι οι σεισμοί είναι αδύνατο να προβλεφθούν και μπορεί να συμβούν σε οποιοδήποτε μέρος της γης και ανά πάσα στιγμή, επομένως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν συνεχώς προληπτικά μέτρα υπό τον τρόμο ενός νέους γεγονότος.
Παράλληλα, έως ότου γίνουν τα πρώτα έργα και αρχίσει να λειτουργεί το τελεφερίκ και ενεργοποιηθεί και πάλι το παλιό λιμάνι, η αποβίβαση των επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια θα πραγματοποιείται στον Αθηνιό, το κεντρικό λιμάνι του νησιού.
Στην κρουαζιέρα, όπως επισήμανε ο κ. Ζώρζος, θα εφαρμόζεται εφεξής ο περιορισμός στον ημερήσιο αριθμό επισκεπτών κρουαζιέρας, μέτρο που είχε ατονίσει το προηγούμενο διάστημα, ενώ από την 1η Ιουνίου θα τεθεί σε εφαρμογή το τέλος κρουαζιέρας όπως προβλέπεται. «Δεν είμαστε αρνητικοί στην επιβολή του τέλους κρουαζιέρας, υπό την αίρεση ότι τα χρήματα, ολόκληρο το ποσό ή ένα μεγάλο μέρος αυτού, θα πρέπει να έρθουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, να εισπράττονται από το νησί, και να διατίθενται για τις υποδομές του», δήλωσε ο δήμαρχος Θήρας.
Νέα Τουριστική Καμπάνια από τον Δήμο Θήρας
Παράλληλα, από σήμερα «τρέχει» η νέα καμπάνια τουριστικής προβολής του δήμου Θήρας για τη Σαντορίνη, η οποία παρουσιάστηκε την Τρίτη σε ημερίδα στο Μουσείο Ακρόπολης, με τίτλο «Έτος Ανάδειξης και Υποστήριξης της Αυθεντικότητας – Σαντορίνη 2025», στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του δήμου που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Τουρισμού. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει σειρά δράσεων που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση της ιστορίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του μέλλοντος της βιώσιμης ανάπτυξής της.
O. Κεφαλογιάννη: Ασφαλής και φιλόξενος προορισμός η Σαντορίνη
Σαφές μήνυμα ότι η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα, έστειλε η υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη κατά τον χαιρετισμό της στην ημερίδα. Όπως υπογράμμισε η υπουργός, η Σαντορίνη παραμένει ένα ασφαλής και φιλόξενος προορισμός και με σωστή διαχείριση, προχωρούμε για ακόμα μία δυναμική τουριστική χρονιά.
Η υπουργός επισήμανε ότι το “Έτος Ανάδειξης και Υποστήριξης της Αυθεντικότητας – Σαντορίνη 2025”, μπορεί να είναι δείκτης για μια νέα τροχιά βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, και, όπως τόνισε, «αναδεικνύει την μοναδική ταυτότητα και το περιβάλλον του νησιού, ενδυναμώνει την τοπική κοινωνία και προσφέρει εμπειρίες που μένουν χαραγμένες στη μνήμη. Και ασφαλώς αυτή η προσέγγιση δεν αφορά μόνο τη Σαντορίνη. Αφορά προορισμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα».
Η κ. Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε τη Σαντορίνη παγκόσμια αναγνωρίσιμο, εμβληματικό προορισμό, που αποτελεί σύμβολο μοναδικής ομορφιάς, πολιτιστικής κληρονομιάς και φιλοξενίας, και έχει καθοριστική συνεισφορά ώστε η Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοφιλέστερων ταξιδιωτικών προορισμών στον κόσμο.
«Το Υπουργείο Τουρισμού στέκεται δίπλα στις τοπικές αρχές και την κοινωνία της Σαντορίνης για την επίτευξη των κοινών στόχων: την ανάδειξη της τουριστικής και πολιτιστικής προσφοράς του νησιού, τη διαφύλαξη της αυθεντικότητάς του και την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη», τόνισε.
Αναφερόμενη στις προκλήσεις που αντιμετώπισε το νησί στις αρχές του έτους, η υπουργός υπογράμμισε ότι η Πολιτεία, σε συνεργασία με τους επιστήμονες και την τοπική αυτοδιοίκηση, εφαρμόζει προληπτικά και στοχευμένα μέτρα Πολιτικής Προστασίας, παρακολουθώντας συνεχώς την κατάσταση για τυχόν πρόσθετες παρεμβάσεις.
Η κ. Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε σειρά πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το Υπουργείο για τη στήριξη του νησιού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού από τον Δήμο Θήρας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Η πολιτική μας έχει ως γνώμονα τον κανόνα της ισορροπίας και του μέτρου. Αποτελεί στρατηγική μας επιλογή, να προωθήσουμε ένα μοντέλο διακυβέρνησης, στο οποίο θα συνεργάζονται η κεντρική κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση και ο ιδιωτικός τομέας».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε παρεμβάσεις με στόχο την άμβλυνση της πίεσης που δέχονται ορισμένοι προορισμοί όπως η Σαντορίνη, ειδικά κατά τους μήνες αιχμής, αναδεικνύοντας τη θεσμοθέτηση του τέλους κρουαζιέρας. «Με γνώμονα την ανταποδοτικότητα», πρόσθεσε η Υπουργός, «καθώς μέρος του εσόδου αυτού θα επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και θα διατίθεται με σκοπό την βελτίωση των τουριστικών υποδομών για την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού».
Αναφορικά με το επικείμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό, η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό θεσμικό εργαλείο για την Πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και την τουριστική οικονομία, καθώς θα προσδιορίζει έναν οργανωμένο τρόπο ανάπτυξης, και θα θέτει σταθερές βάσεις για την χρήση της γης στην τουριστική δραστηριότητα. «Πρέπει να απομακρυνθούμε από το ξεπερασμένο μοντέλο που δίνει προτεραιότητα στην ποσότητα έναντι της ποιότητας και να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση που εστιάζει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και στην ανθεκτικότητα των προορισμών», τόνισε.
Η νέα τουριστική καμπάνια της Σαντορίνης
Στο ποιοτικό σκέλος της τουριστικής ανάπτυξης προσανατολίζεται και η νέα καμπάνια του δήμου Θήρας που συνοδεύεται από τo hastag #SantoriniTheAuthentic. Η καμπάνια, η οποία έχει λάβει εγκρίσεις από τον ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού, είναι η πρώτη για το νησί την τελευταία δεκαετία μετά την «Santorini the One» και γεννήθηκε από την ανάγκη να αναδειχθεί μια διαφορετική Σαντορίνη, που αποτελεί έναν προορισμό με αυθεντικές εμπειρίες για τους επισκέπτες.
Στοχεύσαμε στο να αποκαλύψουμε το αθέατο πρόσωπο της Σαντορίνης, προβάλλοντας εικόνες που δεν προέρχονται από μια τουριστική Dineyland, δήλωσε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και της Τουριστικής Επιτροπής του δήμου, κ. Γεωργία Νομικού.
Στόχος της καμπάνιας είναι να φωτίσει το «αθέατο πρόσωπο» της Σαντορίνης, να προβάλλει εικόνες, στιγμές και ιστορίες που ξεφεύγουν από την αναμενόμενη καρτ ποστάλ και να προσκαλέσει τον κόσμο να γνωρίσει τη Σαντορίνη όπως πραγματικά είναι.
Αποτελείται από ένα κεντρικό και 5 θεματικά βίντεο (Πολιτισμός, Γεύσεις, Εμπειρίες, Τοπίο και Ηφαιστειακό Πάρκο).
Ξεκινώντας από τη φετινή χρονιά, θα αναζητήσουμε το στοιχείο της αυθεντικότητας με δράσεις και εμπειρίες, με την ελπίδα να έρθουμε πιο κοντά στον αληθινό τόπο μας, τον οποίο αν και διατεινόμαστε ότι θαυμάζουμε μάλλον τον αγνοούμε, επισήμανε ο κ. Ζώρζος κατά την παρουσίαση της καμπάνιας.
Έτσι θα καταφέρουμε ο τόπος να διατηρήσει τα πλεονεκτήματά του χωρίς να τα αποδυναμώνει και με τους πρόσφορους μετασχηματισμούς να προοδεύει οικονομικά με παράλληλη πρόοδο της κοινωνικής μας ζωής, πρόσθεσε.
Η αναζήτηση της αυθεντικότητας της Σαντορίνης στο νέο πρόσωπο που επιδιώκεται να προβληθεί, είναι απαραίτητη, όπως είπε, γιατί ανταποκρίνεται σε απαιτητικούς ταξιδιώτες οι οποίοι αναζητούν εμπειρίες πέρα από τον στερεότυπο τρόπο διακοπών. Οι τουρίστες αυτοί, ανέφερε, αφιερώνουν περισσότερες μέρες για παραμονή, επιδιώκουν εμπειρίες που θα τους φέρουν πιο κοντά στον τόπο και τους κατοίκους του, αναζητούν ποιοτικά και αντιπροσωπευτικά προϊόντα του τόπου και τον σέβονται, ενώ ενισχύουν τη φήμη του.