Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνουν την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, η οποία συνιστά το πρώτο βήμα για την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού και τη μετάβαση της Κρήτης σε ένα καθαρότερο μείγμα ενέργειας. Μετά την αποπεράτωση των κατασκευαστικών εργασιών στα Χανιά και τη Νεάπολη Λακωνίας, πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 24ωρα με επιτυχία η δοκιμαστική ηλέκτριση όλων των τμημάτων του έργου, θαλάσσιων και χερσαίων. Η νέα διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος 150kV (μεταφορικής ισχύος 2×200 MVA) αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το προσεχές διάστημα, μεταφέροντας τα πρώτα ηλεκτρικά φορτία στην Κρήτη. Με αυτή την πρώτη διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα, θα καλυφθεί το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού, υποκαθιστώντας την παραγωγή των παλαιότερων τοπικών μονάδων που είναι και οι πλέον ακριβές και ρυπογόνες. Το συνολικό κόστος του εμβληματικού έργου, το οποίο ανέρχεται σε 397 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ).
Η νέα διασύνδεση ενσωματώνει σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες και καταρρίπτει παγκόσμια ρεκόρ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή υποβρύχια/υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης (1.000 μέτρων) την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς. Κατά την πλήρη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα το 2023, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η διασύνδεση με την Αττική, οι εκπομπές CO2 για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης θα μηδενιστούν, βελτιώνοντας θεαματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού. Επιπλέον, από την απόσυρση των συμβατικών ρυπογόνων μονάδων στην Κρήτη, όλοι οι καταναλωτές της χώρας θα εξοικονομήσουν έως και 400 εκατ. ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των ΥΚΩ.
(EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ)

Προχωρούν με σταθερό ρυθμό οι διαδικασίες που αφορούν έργα για την Δ΄φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Με πρόσφατη απόφαση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κήρυξε αναγκαστική απαλλοτρίωση σε μια έκταση 1.842,25 τ.μ., στο Δήμο Θήρας της Σαντορίνης. Σκοπός της απόφασης είναι η υπόγεια διέλευση καλωδίων που θα συνδέουν το μελλοντικό Υ/Σ GIS Θήρας έως το σημείο προσαιγειάλωσης τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΝ η πράξη θα ολοκληρωθεί με δαπάνες του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος είναι υποχρεωμένος σε διάστημα τριών μηνών από την απόφαση του υπουργείου να καταθέσει εγγυητική επιστολή που θα αντιστοιχεί στο 20% του κόστους.

Το περιεχόμενο της απόφασης αφορά στο δικαίωμα εισόδου, στην συγκεκριμένη περιοχή, του προσωπικού, των συνεργείων και των τεχνικών μέσων του ΑΔΜΗΕ Α.Ε. για την εκτέλεση κάθε εργασίας εγκατάστασης, λειτουργίας, επιθεώρησης, επισκευών, αντικατάστασης και συντηρήσεων των καλωδίων. Επιπλέον η απόφαση απαγορεύει κάθε δόμηση σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων από το όριο της λωρίδας. Ακόμα,η απόφαση του ΥΠΕΝ ορίζει πως , εκσκαφές πλησίον της λωρίδας, για τοποθέτηση δικτύων κοινής ωφέλειας κ.λ.π., θα γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες και με την παρουσία προσωπικού του ΑΔΜΗΕ.

Δ’ φάση διασύνδεσης

Η Δ΄φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι το τελευταίο στάδιο για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης του νησιωτικού συμπλέγματος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 385 εκατομμύρια ευρώ και έχει ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.

Παρόλο που κάποια τμήματα του έργου λαμβάνουν παρατάσεις, οι εργασίες έχουν κάνει πρεμιέρα ενώ και οι άλλες διεργασίες εξελίσσονται συνεχώς. Ήδη έχουν ξεκινήσει τα έργα κατασκευής για τον Υποσταθμό Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Μονόλιθος της Σαντορίνης, με προϋπολογισμό 164,5 εκατ. ευρώ. Η Θήρα θα συνδεθεί με τη Νάξο η οποία συνδέθηκε με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο τον Οκτώβριο του 2020, κατά τη Β΄ φάση Διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Επιπλέον, προετοιμάζεται και ο χώρος στη Μήλο που θα εγκατασταθεί ένας άλλος υποσταθμός. Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε την έγκριση του για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου που θα εγκατασταθεί ο υποσταθμός GIS . Το έργο αποτελεί τμήμα του ευρύτερου έργου που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ , για την Δ’ φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Η απαλλοτρίωση θα πραγματοποιηθεί σε έκταση συνολικού εμβαδού δεκατριών χιλιάδων εξακοσίων οκτώ μέτρων τετραγωνικών και εβδομήντα πέντε τετραγωνικών (13.608,75 τ.μ.) με τα συστατικά και παραρτήματα της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου η απαλλοτριούμενη έκταση ανήκει διοικητικά στο Δήμο Μήλου – Δημοτική Ενότητα Μήλου της Π.Ε. Μήλου. Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στην Νοτιοανατολική Μήλο , κοντά στην περιοχή Θειωρυχείο.

Τα οφέλη της διασύνδεσης

Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη όπως:

-Αύξηση στην αξιοπιστία του σχήματος διασύνδεσης και βελτίωση της ροής ενέργειας από και προς το ΕΣΜΗΕ, λόγω πολλαπλότητας σημείων σύνδεσης του συγκροτήματος των νησιών με αυτό.

-Ενίσχυση της δυνατότητας για ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

-Μεγαλώνει το σύνολο των νησιών που διασυνδέονται στο ΕΣΜΗΕ .

-Μείωση στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για όλους τους καταναλωτές ενώ θα μειώσει σημαντικά και τις εκπομπές αερίων ρύπων.

Υποσταθμός Σαντορίνης

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε πως έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες κατασκευής για τη διασύνδεση της Σαντορίνης. Είναι το πρώτο νησί που προβλέπεται στο σχέδιο της Δʼ φάσης.

Ανάδοχος του έργου για τον υποσταθμό που θα κατασκευαστεί στη Θήρα έχει αναδειχθεί η κοινοπραξία της Damco  με την κινεζική Xian Electric ενώ τα καλώδια τα έχει αναλάβει η Hellenic Cables.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη, στα πλαίσια των εγκαινίων για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του υποσταθμού στη Σαντορίνη, τα έργα στο νησί θα ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2023 και ένα χρόνο αργότερα θα “μπουν στην πρίζα” και τα υπόλοιπα νησιά που προβλέπει η Δ’ και τελευταία φάση του πρότζεκτ.

του Βαγγέλη Θάνου