Ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με την Εστία του Πύργου και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παρουσιάζουν την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 στις 20:00 μμ στον εκθεσιακό χώρο της Εστίας στην κεντρική πλατεία του Πύργου, την έκθεση εικαστικών έργων των σπουδαστών Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Δεκαοχτώ έργα σπουδαστών Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εξιστορούν ένα ταξίδι εντός, προς τα νοερά τοπία της Σαντορίνης και της Θηρασιάς.
Με ερέθισμα το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Σαντορίνης, αναδύονται μορφές και νοήματα που έχουν γεννηθεί τόσο από τις διεργασίες του ηφαιστειογενούς και σεισμικού υπεδάφους του νησιωτικού συμπλέγματος, όσο και ως συνθήκη κατοίκησης της πολύ ιδιαίτερης θηραϊκής γης.

Οι τοπομορφές της Σαντορίνης και η κατοικησιμότητά τους αποτελούν τη θεματική για τη μελέτη του θηραϊκού πολιτισμικού συνεχούς, από το σπίτι του Ακρωτηρίου, την παραδοσιακή και μοντέρνα κληρονομιά μέχρι και τη σύγχρονη συνθήκη, με στόχο τη σύγχρονη ερμηνεία του τοπικού αρχιτεκτονικού ιδιώματος κατά τον 20ο και 21ο αιώνα.

Η έκθεση θα διαρκέσει  25 Μαΐου – 15 Ιουνίου 2018, καθημερινά 10.00-13.00 & 18.00- 21.00.
Η έκθεση αυτή αποτελεί αποτέλεσμα του μαθήματος με θέμα την αρχιτεκτονική της Σαντορίνης που εντάχθηκε από φέτος (σχολική περίοδος 2017-18) στο τέταρτο (4ο) έτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, το μάθημα «Μορφή και Κατοικησιμότητα_Η περίπτωση της Σαντορίνης» αφορά τα Ειδικά Θέματα Μορφολογίας του 7ου εξαμήνου και πρόκειται για τη συστηματική μελέτη των αυθεντικών μορφών και τοποθεσιών της Σαντορίνης. Οι σπουδαστικές εργασίες θα προτείνουν στρατηγικές προστασίας του πολιτισμικού πλούτου του νησιού, θα τεκμηριώνουν την ανάγκη θέσπισης μορφολογικών κανόνων και θα αναδεικνύουν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Σαντορίνης.

Ο Δήμος Θήρας, στο πλαίσιο του μαθήματος αυτού, φιλοξένησε τους φοιτητές του Πολυτεχνείου τον Οκτώβριο του 2017 με κύριο στόχο την παραγωγή πρωτογενούς υλικού (σκίτσα, σχέδια αποτυπώσεων, φωτογραφική αποτύπωση, χαρτογράφηση, συλλογή άλλου υλικού τεκμηρίωσης) για τη συστηματική μελέτη των αυθεντικών μορφών και τοποθεσιών της Σαντορίνης.

Υπεύθυνη του μαθήματος η επίκουρη καθηγήτρια κ. Ρίβα Λάββα

Σπουδαστές:_ Αλβέρτη Έλλη, Αποστολάκη Κωνσταντίνα, Βαρουξάκη Ελίνα, Γατσινάρης Θοδωρής, Γιαννακοπούλου Ιωάννα, Δεβετζόγλου Αγλαϊα-Δανάη, Καραλή Πηνελόπη, Κωνσταντοπούλου Άννα, Νίνου Αικατερίνη, Ντόλογλου Ηλέκτρα, Ντούπας Δημήτριος, Παναγιωταροπούλου Βασιλική, Παπαδόπουλος Γεράσιμος,  Σπάθης Παναγιώτης, Σταθογιαννάκη Όλγα, Στρόδα Ευαγγελία, Τούρος Μιχαήλ, Χλιαουτάκης Ευστάθιος

Την έκθεση επιμελήθηκε η Εστία του Πύργου και ο κ. Λευτέρης Ζώρζος.
Πολλές ευχαριστίες στην Ένωση Ξενοδόχων και συγκεκριμένα στο Meltemi Village και το Voreina Suites για τη δωρεάν φιλοξενία των φοιτητών, στον Χρυσόστομο Δεναξά για τη μεταφορά τους καθώς και στο εστιατόριο Selene για την προσφορά γεύματος.