Κι εκεί που πανηγυρίζαμε στις Κυκλάδες για το γεγονός ότι έχουμε 35 Γαλάζιες Σημαίες για το 2018, ήρθε η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος να μας βάλει στη .. θέση μας. Κι αυτό γιατί έχουμε τις πρώτες αξιολογήσεις… Και οι Κυκλάδες χάνουν πέντε σημαίες, όλες από το ίδιο νησί, τη Σαντορίνη. Ο λόγος; Δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Και εδώ θα πρέπει ο Δήμος να αναλάβει εντοπίσει τα προβλήματα με δεδομένο ότι είναι απόρροια της αλλαγής του Νόμου και των νέων νομοθετικών διατάξεων.  Κάτι που έκανε άμεσα ο Δήμος Μυκόνου και πρόλαβε τα χειρότερα…

Να σημειώσουμε ότι η Σαντορίνη στις 9 Μάιου τιμήθηκε όπως και πέρυσι με έξι Γαλάζιες Σημαίες, για τις παραλίες: Αγ. Γεώργιος, Βλυχάδα, Καμάρι 1, Καμάρι 2, Περίβολος και Περίσσα. Και μάλιστα να σημειώσουμε εδώ ότι πέρυσι τον Σεπτέμβριο, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός της ΓΕΩΘΗΡΑ για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών του Καμαρίου και του Αγ. Γεωργίου είχε καταλήξει άγονος, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είχε αποσύρει τις σημαίες από τις παραλίες Καμάρι 1, Καμάρι 2 και Αγ. Γεώργιος, λόγω έλλειψης ναυαγοσωστών και παρά την εξαιρετική ποιότητα των υδάτων κολύμβησης. Όπως χαρακτηριστικά είχε διευκρινίσει η ΓΕΩΘΗΡΑ  «η απουσία ναυαγοσώστη ήταν το μοναδικό από τα 33 κριτήρια που πρέπει να πληροί ακτή βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία το οποίο δεν καλύφθηκε. Τα άλλα κριτήρια του Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” είχαν καλυφθεί πλήρως και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως για παράδειγμα οι περιβαλλοντικές δράσεις, ο απαραίτητος εξοπλισμός και παροχές των ακτών, καθώς και η ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων κολύμβησης η οποία είναι εξαιρετική».

Και φέτος έχουμε το ίδιο σκηνικό… Και πάλι αφαιρέθηκαν Γαλάζιες σημαίες από την Σαντορίνη. Μόνο που αυτή τη φορά είναι πέντε αντί για τρεις που ήταν πέρυσι. Και όπως διαβάζουμε είναι αυτές σε Ακτή Αγ. Γεώργιος, Ακτή Καμάρι 1, Ακτή Καμάρι 2, Ακτή Περίβολος και Ακτή Περίσσα… Παράλληλα, είχαμε υποστολή σημαίας σε Ζάκυνθο (λόγω προβλημάτων με ποτάμι και απορρίμματα), Κεφαλονιά αλλά και σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κρήτη…

Αναλυτικά το δελτίο ενημέρωσης αναφέρει:

Τριανταοκτώ  (38) βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2018 και έχασαν το βραβείο τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις.

Οι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου. Σύμφωνα με τα κριτήρια του Προγράμματος, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.

Οι 38 ακτές, οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής:

# Ακτή Διγελιώτικα, Δήμος Αιγιαλείας, Π.Ε. Αχαΐας

# Ακτή Πούντα, Δήμος Αιγιαλείας, Π.Ε. Αχαΐας

# Ακτή Ελαιώνας, Δήμος Αιγιαλείας, Π.Ε. Αχαΐας

# Ακτή Νέοι Επιβάτες, Δήμος Θερμαϊκού, Π.Ε. Θεσσαλονίκης

# Ακτή Ποταμός, Δήμος Θερμαϊκού, Π.Ε. Θεσσαλονίκης

# Ακτή Αλυκανάς, Δήμος Ζακύνθου, Π.Ε. Ζακύνθου

# Ακτή Αλυκές, Δήμος Ζακύνθου, Π.Ε. Ζακύνθου

# Ακτή Αμμούδι, Δήμος Ζακύνθου, Π.Ε. Ζακύνθου

# Ακτή Άμπουλα Τραγάκι, Δήμος Ζακύνθου, Π.Ε. Ζακύνθου

# Ακτή Άμπουλα Ψαρού, Δήμος Ζακύνθου, Π.Ε. Ζακύνθου

# Ακτή Αργάσι, Δήμος Ζακύνθου, Π.Ε. Ζακύνθου

# Aκτή Αρκαδιανού-Κούκλα, Δήμος Ζακύνθου, Π.Ε. Ζακύνθου

# Ακτή Γάιδαρος, Δήμος Ζακύνθου, Π.Ε. Ζακύνθου

# Ακτή Γέρακας, Δήμος Ζακύνθου, Π.Ε. Ζακύνθου

# Ακτή Δημοτική Ακτή Κρυονερίου – Πλαζ ΕΟΤ, Δήμος Ζακύνθου, Π.Ε. Ζακύνθου

# Aκτή Καλαμάκι 1, Δήμος Ζακύνθου, Π.Ε. Ζακύνθου

# Aκτή Καλαμάκι 2-Λούρος, Δήμος Ζακύνθου, Π.Ε. Ζακύνθου

# Aκτή Κατραγάκι/Eleon Grand Resort, Δήμος Ζακύνθου, Π.Ε. Ζακύνθου

# Ακτή Λαγανάς/Zante, Δήμος Ζακύνθου, Π.Ε. Ζακύνθου

# Ακτή Λίμνη Κεριού, Δήμος Ζακύνθου, Π.Ε. Ζακύνθου

# Ακτή Μπανάνα, Δήμος Ζακύνθου, Π.Ε. Ζακύνθου

# Ακτή Μπούκα, Δήμος Ζακύνθου, Π.Ε. Ζακύνθου

# Ακτή Τσιλιβή, Δήμος Ζακύνθου, Π.Ε. Ζακύνθου

# Ακτή Αγ. Γεώργιος, Δήμος Θήρας, Π.Ε. Θήρας

# Ακτή Καμάρι 1, Δήμος Θήρας, Π.Ε. Θήρας

# Ακτή Καμάρι 2, Δήμος Θήρας, Π.Ε. Θήρας

# Ακτή Περίβολος, Δήμος Θήρας, Π.Ε. Θήρας

# Ακτή Περίσσα, Δήμος Θήρας, Π.Ε. Θήρας

# Ακτή Άβυθος, Δήμος Κεφαλονιάς, Π.Ε. Κεφαλονιάς

# Ακτή Άμμες, Δήμος Κεφαλονιάς, Π.Ε. Κεφαλονιάς

# Ακτή Αντίσαμος, Δήμος Κεφαλονιάς, Π.Ε. Κεφαλονιάς

# Ακτή Λουρδάς, Δήμος Κεφαλονιάς, Π.Ε. Κεφαλονιάς

# Ακτή Μύρτος, Δήμος Κεφαλονιάς, Π.Ε. Κεφαλονιάς

# Ακτή Πλατύς Γιαλός, Δήμος Κεφαλονιάς, Π.Ε. Κεφαλονιάς

# Ακτή Σκάλα, Δήμος Κεφαλονιάς, Π.Ε. Κεφαλονιάς

# Ακτή Χιόνα, Δήμος Αγίου Νικολάου, Π.Ε. Λασιθίου

# Ακτή Λιβρίχιο, Δήμος Λοκρών, Π.Ε. Φθιώτιδας

# Ακτή Σουβάλα, Δήμος Λοκρών, Π.Ε. Φθιώτιδας

Δεδομένου ότι η βράβευση αφορά την προηγούμενη και όχι την τρέχουσα χρονιά, αν οι επαναληπτικές αξιολογήσεις που θα γίνουν σε αυτές τις ακτές δε δείξουν πλήρη αντιμετώπιση των προβλημάτων πριν το τέλος της κολυμβητικής περιόδου, οι συγκεκριμένες ακτές δεν μπορούν να είναι υποψήφιες για βράβευση το 2019.