Το 2014 με το νόμο 4280/2014 του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, με Υπουργό τον κ. Μανιάτη, Αναπληρωτή Υπουργό τον κ. Ταγαρά και Ειδικό Γραμματέα τον κ. Αμοργιανιώτη, βαθύ γνώστη των δασικών θεμάτων και προβλημάτων λύσαμε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των χορτολιβαδικών εκτάσεων. Σύμφωνα με αυτό το νόμο , δεν υπάγονταν πλέον στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που εμφάνιζαν αγροτική μορφή στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή, εφόσον αυτές δεν ήταν ευκρινείς, του 1960. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των νησιωτικών χορτολιβαδικών σήμερα εκτάσεων. Η διάταξη αυτή έλυνε σε μεγάλο βαθμό και το ιδιοκτησιακό πρόβλημα των εκτάσεων αυτών, αφού το Δημόσιο δεν προέβαλε δικαιώματα επί αυτών. Να επισημάνω ότι  η αντίδραση  του Σύριζα στη βουλή τότε ήταν επιθετική και καταψήφισε το νόμο.

Παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση με το άρθρο 5 του ΠΔ 32/2016, με υπογραφή του Αναπληρωτή  Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ιωάννη Τσιρώνη, άλλαξε τον τρόπο χαρακτηρισμού και  χορτολιβαδικές εκτάσεις θεωρούνται πλέον μόνο όσες φέρουν ποώδη βλάστηση και όχι όσες φέρουν φρυγανώδη βλάστηση, η οποία είναι κυρίαρχη στο κλιματοεδαφικό περιβάλλον των νησιών μας. Και σαν να μην έφθανε αυτό, επειδή η φρυγανώδης βλάστηση έχει εδαφοκάλυψη πάνω από 25%, οι εκτάσεις αυτές χαρακτηρίζονται πλέον ΔΑΣΗ, και κατά συνέπεια δημόσια δάση!!!και το Κράτος προβάλει πλέον ιδιοκτησιακά δικαιώματα.

Αυτό πλέον είναι εγκληματικό. Είναι ένα θέμα που παρακολουθώ από παλιά  και  γνωρίζω λόγω της δράσης μου στα νησιά τόσο των Κυκλάδων αλλά και του Αιγαίου γενικότερα.
Για να επιλυθεί αυτό το μείζον για τα νησιά μας πρόβλημα, είναι προφανές ότι η διάταξη πρέπει να αλλάξει. Είναι ανάγκη  η  θέσπιση  μεταβατικών διατάξεων για τις περιπτώσεις που έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες, ώστε να δοθεί χρόνος για επανεξέταση του θέματος.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δοθεί οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που έθεσε σε κίνδυνο τις περιουσίες των νησιωτών.

Όταν ακούστηκε ότι θα κατατεθεί ανάλογη πρωτοβουλία, ενημέρωσα τον αρμόδιο στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ κ. Καρρά Γεώργιο για να κάνει παρέμβαση και να παρακολουθήσει το θέμα. Ο εισηγητής με διαβεβαίωσε ότι έθεσε το θέμα τόσο στην επιτροπή, όσο και στην Ολομέλεια και ζήτησε από τον Υπουργό να αλλάξει  η διάταξη  και να εξαιρέσει της δασικής νομοθεσίας και τις  χορτολιβαδικές εκτάσεις που έχουν φρυγανώδη βλάστηση, ώστε να μην προβάλλει ιδιοκτησιακά δικαιώματα το Κράτος επί των ιδιοκτησιών των νησιωτών. Όπως με ενημέρωσε ο βουλευτής μας κ. Καρράς, ο Υπουργός δέχθηκε ότι υπάρχει ζήτημα και ότι θα το μελετήσει αποφεύγοντας να δεσμευθεί.

Ο βουλευτής μας θα προχωρήσει σε κοινοβουλευτικό έλεγχο με επίκαιρη ερώτηση ούτως ώστε να δεσμεύσουμε τον Υπουργό.

Θεολογίτου Σοφία, Υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων με το ΚΙΝΑΛ