Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εδώ και ένα χρόνο, δώσαμε σκληρές μάχες για να μείνουμε όρθιοι, για να έχουμε εισόδημα, για να διασφαλιστεί η υγεία μας μέσα στη πανδημία.

Αντισταθήκαμε στη προσπάθεια να μας κλείσουν το στόμα, να μείνουμε σπίτι, να αποδεχτούμε τις απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασία, τα επιδόματα ψίχουλα.

Διεκδικήσαμε αξιοπρεπές εισόδημα, μέτρα προστασίας για διανομείς, ένταξή τους στα ΒΑΕ, υπογραφή και υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΣΕ με 5ημερο-8ωρο.

ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΧΤΙΣΕΙ, ΜΑΤΩΣΑΜΕ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ – ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΚΡΙΣΗ

Η μεγαλοεργοδοσία σε ξενοδοχεία, επισιτισμό, τουρισμό, όλα τα προηγούμενα χρόνια θησαύρισαν, στην κυριολεξία, από τη δική μας δουλειά. Για να κερδίζουν περισσότερα μπροστά στον ανταγωνισμό τους είχαν επιβάλλει στη πράξη τα 10ωρα, την κατάργηση των ρεπό, της κυριακάτικης αργίας. Ιδιαίτερα οι εποχικοί εργαζόμενοι στο τουρισμό δουλεύαμε ήλιο με ήλιο, 7 μέρες τη βδομάδα.

Και τώρα έρχεται η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο να τους λύσει τα χέρια ώστε να μας ξεζουμίζουν και με τη βούλα του νόμου. Για να επιβάλουν το 10ωρο και όσοι εργοδότες μέχρι σήμερα παρουσίαζαν το προφίλ του «νόμιμου».

Με θράσος ο Υπουργός Εργασίας λέει ότι αυτά είναι απαίτηση των εργαζομένων. Ότι θα είναι «δική μας επιλογή» αν θα δουλέψουμε τις ώρες που θα θέλει ο εργοδότης. Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μούτρα μας. Όλοι γνωρίζουν ότι στον χώρο δουλειάς δεν κυριαρχεί η “ελεύθερη βούληση” του εργαζόμενου, αλλά ό,τι επιθυμούν οι εργοδότες.«Αν δε σου αρέσει απολύεσαι» ή «τέλος του μήνα λήγει η σύμβαση σου και δεν θα ανανεωθεί» είναι η μόνιμη απάντηση της εργοδοσίας στους εργαζόμενους που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, αξιοποιώντας τους χιλιάδες ανέργους, εφόσον φρόντισαν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν να απελευθερώσουν τις απολύσεις,να επεκτείνουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, ευθυγραμμιζόμενοι πάντα ευλαβικά με τις οδηγίες της Ε.Ε.

Όμως πριν από 135 χρόνια οι εργάτες με το αίμα τους διεκδίκησαν το 8ωρο. Απέδειξαν τότε, όπως σε όλη την ιστορική διαδρομή του εργατικού κινήματος, ότι δεν χάνουν πάντα οι εργαζόμενοι. Χάνουν και οι λεγόμενοι ισχυροί εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους. Έγιναν μεγάλες και νικηφόρες μάχες με τεράστια αποτελέσματα για την κατοχύρωση του 8ωρου και άλλων μεγάλων κατακτήσεων της τάξης μας.

Εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή πέρα από το να κάνουμε το βήμα και να οργανωθούμε στο συνδικάτο μας. Να παλέψουμε συλλογικά απέναντι στους εργοδότες και την κυβέρνηση.

Κόντρα στους συμβιβασμένους συνδικαλιστές, σε αυτούς που λένε ότι «οι απεργίες έφαγαν τα ψωμιά τους» για να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντα που έχουν αναλάβει – να πείσουν τους εργαζόμενους να δεχτούν νέες απώλειες στο όνομα της ανάπτυξης, των «κοινών συμφερόντων», να βάλουν τα σωματεία σε «γύψο».

Όπως την Πρωτομαγιά του 2020 τα συνδικάτα έδωσαν σε ολόκληρο τον κόσμο οργανωμένα μήνυμα ελπίδας από το Σύνταγμα και από άλλες πόλεις της Ελλάδας, τσακίζοντας στην πράξη τις κυβερνητικές απαγορεύσεις, έτσι και φέτος κάνουμε δική μας υπόθεση την οργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς.

 

6 ΜΑΗ – ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΣΑΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 11.00

Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις μας!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά, ζήτω η Παγκόσμια Εργατική Τάξη

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6980300150, 6982857807, 6982275026 –  Email: syndikatotourismouthiras@gmail.com