Συναντήθηκε με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και κατοίκους, με τους οποίους συζήτησε κυρίως τα τοπικά ζητήματα των δύο νησιών, στα πλαίσια της διαμορφούμενης κατάστασης μετά την έξοδο από τα μνημόνια και των ασκούμενων κυβερνητικών νησιωτικών πολιτικών.
Κοινό χαρακτηριστικό η πολλή καλή τουριστική περίοδος (στη Σίκινο χαρακτηριστικά θεωρούν ότι είχαν τουλάχιστον 20% άνοδο) που συνοδεύτηκε φυσικά και από την επιμήκυνση της περιόδου. Η τουριστική άνοδος οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη βελτίωση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας και ειδικότερα στην προσέγγιση ταχύπλοων, που τα τελευταία δύο χρόνια πυκνώνουν τα δρομολόγια τους.
Στη Φολέγανδρο στις συναντήσεις με φορείς και κατοίκους συζητήθηκαν κυρίως τα εκκρεμή θέματα του νησιού, με κύρια αναφορά την ολοκλήρωση του αλιευτικού καταφυγίου στο Καραβοστάσι το οποίο είχε ξεκινήσει από το 2006 και μετά από διάφορες περιπέτειες έχει εγκριθεί χρηματοδότηση 2,2 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στο τέλος των εγκρίσεων από τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Επίσης, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν δύο βασικά έργα: α) το δίκτυο αποχέτευσης της Χώρας με εγκεκριμένη χρηματοδότηση 1,7 εκατ. ευρώ και β) η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων με χρηματοδότηση 2,2 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν μόνο με εκπροσώπους της δημοτικής αντιπολίτευσης και την επικεφαλής Τίλλα Μπαλή, ενώ δεν έγινε κατορθωτό να συζητηθούν με τη δημοτική αρχή λόγω άρνησης της τελευταίας για συγκεκριμένη συνάντηση. Επίσης με τον πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού Πέτρο Γαβαλά συζητήθηκαν ζητήματα της πρωτογενούς παραγωγής και ανάμεσα τους το ζήτημα της παστούρας, το οποίο την τελευταία περίοδο έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα για όλα τα κυκλαδονήσια, με κίνδυνο επιβολής αυστηρών προστίμων. Για το ζήτημα αυτό, που αποτελεί φλέγον θέμα για τη συνέχιση της κτηνοτροφίας στα νησιά, ο Νίκος Συρμαλένιος ενημέρωσε ότι είμαστε σε καλό δρόμο σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για εξορθολογισμό του ζητήματος έτσι ώστε να διασφαλιστεί και η συνέχεια της κτηνοτροφίας αλλά και το σταμάτημα ακραίων καταστάσεων που ενδεχομένως οδηγούν στην κακοποίηση των ζώων.
Επίσης, ο Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις του νησιού όπου συζήτησε με τη διευθύντρια Καλλιόπη Λιζάρδου και τους καθηγητές τα εκπαιδευτικά προβλήματα. Διαπιστώθηκε ότι φέτος τα σχολεία άνοιξαν κανονικά με βιβλία και ελάχιστα κενά και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ βεβαίως τέθηκε και το ζήτημα των μόνιμων διορισμών που βαθμιαία θα αντικαταστήσει την αναπλήρωση και τις όποιες συνέπειες της.
Τέλος, επισκέφθηκε το ΠΠ Ιατρείο, όπου τώρα υπηρετεί ιατρός οπλίτης που εκπληροί τη θητεία του. Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη ενίσχυσης του ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο που πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός του νησιού. Βεβαίως εκτιμήθηκε ότι γίνονται οι προσπάθειες για στελέχωση με πυκνές προκηρύξεις θέσεων τόσο ειδικευμένων όσο και αγροτικών γιατρών, που όμως δεν βρίσκουν ανταπόκριση ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά.
Στη Σίκινο τα κύρια θέματα της συζήτησης, ιδιαίτερα με το δήμαρχο Βασίλη Μαράκη, ήταν η έλλειψη στελέχωσης τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, με αποτέλεσμα τη μεγάλη και πολύμηνη καθυστέρηση στην έγκριση μελετών και έργων. Αντιστάθμισμα σε αυτό είναι η συνεργασία με τη ΜΟΔ, με βάση την κυβερνητική απόφαση για στήριξη των μικρών νησιών, που όμως πρέπει να επιταχυνθεί και επεκταθεί σε όλους τους τομείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας με τη ΜΟΔ αποτελεί η εκπόνηση μελέτης για τη μετατροπή του παλαιού δημοτικού σχολείου σε πολιτιστικό κέντρο, για την οποία υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση 650.000 ευρώ. Επίσης, σημαντική συνεργασία υπάρχει με το Υπουργείο Πολιτισμού για το έργο υψίστης πολιτιστικής ανάδειξης που είναι η αναστήλωση του ναού της Επισκοπής, καθώς και η ανακάλυψη του τάφου της Νεικούς. Συζητήθηκε ακόμα η μεγάλη αναγκαιότητα εγκατάστασης πρόσθετης μονάδας αφαλάτωσης στο νησί για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες και αυξανόμενες ανάγκες υδροδότησης, ενώ τέλος μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι το κλείσιμο του πρατηρίου υγρών καυσίμων από 1/9, που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα.
Ο Νίκος Συρμαλένιος και στα δύο νησιά δεσμεύτηκε να συμβάλλει στην ταχύτερη επίλυση των εκκρεμοτήτων, ανέλυσε τις θέσεις της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, ενώ ιδιαίτερη ενημέρωση και αναφορά έκανε πάνω στην εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, που από 1/1/2019 θα λειτουργήσει για τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τα καύσιμα σε όλα τα νησιά.
19/9/2018