Στο νησί Γκότζο της Μάλτας πραγματοποιήθηκε στις 24 & 25 Οκτωβρίου 2019 η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης (INSULEUR) και το Διεθνές Forumμε θέμα τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των νησιών της Ευρώπης. Στις εργασίες συμμετείχαν εκτός από τους εκπροσώπους των νησιωτικών Επιμελητηρίων και εκπρόσωποιτου Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν, φορέων τωνΛιμενικών Οργανισμών των νησιών κ.λπ., οι οποίοι παρουσίασαν τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού προς όφελος της βελτίωσης της Οικονομίας και της ανάπτυξης των νησιών.
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων εκπροσώπησε τόσο στη Γενική Συνέλευση όσο και στο Forumως βασικός εισηγητήςο Πρόεδρος κ. Γιάννης Ρούσσος.
Ένα από τα βασικά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης συνάντησης, υπήρξε το θέμα των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για τις νησιωτικές περιοχές, βασικός εισηγητής του οποίου ήταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Κατά την εισήγησή του ο κ. Γιάννης Ρούσσος αναφέρθηκε στην ισχύουσα ευρωπαϊκή οδηγία, σύμφωνα με την οποία κάθε χώρα που το επιθυμεί μπορεί να ζητήσει να εφαρμοστεί για τις νησιωτικές περιοχές της μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α., ένα μέτρο που έχει ήδη εφαρμοστεί σε αρκετές χώρες.Η Ελλάδα, αν και είχε εφαρμόσει το μέτρο αυτό αρχικά, στη συνέχεια έκανε άρση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Διατηρεί όμως το δικαίωμα να το επαναφέρει, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα.
Στο δεύτερο σκέλος της εισήγησής του ο κ. Ρούσσος τόνισε ότι στην Ε.Ε. είναι σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες για την αλλαγή της σχετικής οδηγίας.Προκειμένου δε μία χώρα να συνεχίσει να έχει το δικαίωμα των εξαιρέσεων, αυτό πρέπει τώρα να προβλεφθεί στη νέα οδηγία. Ενημέρωσε μάλιστα ότι πρόσφατα η Ελλάδα προέβη έστω και καθυστερημένα στην απαραίτητη κίνηση και είναι πλέον στη δικαιοδοσία του του αρμόδιου υπουργού οικονομικών να το ζητήσει και επίσημα κατά την τελική φάση των διαδικασιών. Ως εκ τούτου η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα να αποσταλεί επιστολή από το Δίκτυο INSULEURστον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας και ακολούθως και στους αντίστοιχους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών με νησιωτικές περιφέρειες προκειμένου να υποστηρίξουν την κίνηση αυτή.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Διεθνούς Forumμε θέμα τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των νησιών της Ευρώπης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδωνμίλησε για τοπώς ένα ψηφιοποιημένο Επιμελητήριο μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες της νησιωτικότητας και να ωφελήσει τα μέλη του. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποίησε και ανέλυσε το παράδειγμα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, το οποίο είναι πλήρως ψηφιοποιημένο από το 2008 με τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, οι οποίες αναβαθμίζονται συνεχώς με στόχο την αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση όλων των επιμελητηριακών υποθέσεων προς όφελος της επιχειρηματικής κοινότητας του τόπου και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της.
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων προτίθεται να αξιοποιήσει στο έπακρο τον δίαυλο επικοινωνίας που άνοιξε με όλους τους παραπάνω ομιλητές, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας και την υιοθέτηση καλών πρακτικών για την καλύτερη οργάνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, την εξυπηρέτηση των μελών του, αλλά και προκειμένου να τα θέσει στη διάθεσή κάθε αρμόδιου φορέα, όπως είναι οι Δήμοι και τα Λιμενικά Ταμεία των νησιών των Κυκλάδων.