Η Γιώτα Πούλου ζητά επανεξέταση του τιμολογίου, διερεύνηση του ελλείμματος 4 εκατ. € και ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τις Μικρές Κυκλάδες
Με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, η ανεξάρτητη βουλευτής Βοιωτίας και μέλος του Κινήματος Δημοκρατίας, Γιώτα Πούλου, με τη συνυπογραφή και άλλων ανεξάρτητων βουλευτών του Κινήματος, αναδεικνύει το σοβαρό ζήτημα των εξοντωτικών αυξήσεων στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης που επέβαλε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αναδρομικά από το 2024.
Σύμφωνα με την παρέμβασή της, οι αυξήσεις φτάνουν έως και 600% σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρεώσεις, ενώ είναι τριπλάσιες από αυτές που ισχύουν σε άλλα νησιά των Κυκλάδων (Νάξος από 2,38 που ήταν, αυξήθηκαν στο 9,38 το m3, Σέριφος-Ίος- Φολέγανδρος 2,9, Σίφνος 3,55, Μήλος 4,5, Μύκονος 3,88, Σύρος 3,40, Σαντορίνη 3,00). Οι οριζόντιες χρεώσεις πλήττουν νοικοκυριά και οικογενειακές επιχειρήσεις, ιδίως στις Μικρές Κυκλάδες που ήδη δοκιμάζονται από τον υψηλό ΦΠΑ, τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα καύσιμα.
Παράλληλα, οι κάτοικοι καλούνται να καλύψουν έλλειμμα ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2024, χωρίς να είναι γνωστές οι αιτίες που το δημιούργησαν. Την ίδια ώρα, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το κόστος ενοικίασης αφαλατώσεων στη Νάξο.
Η βουλευτής ζητά:
– την άμεση επανεξέταση του τιμολογίου και την επαναφορά σε λογικές τιμές,
– τη διερεύνηση των αιτιών του ελλείμματος και του κόστους ενοικίασης αφαλατώσεων,
– την ένταξη των Μικρών Κυκλάδων σε ειδικό καθεστώς ΦΠΑ 6% και
– την κατάθεση στη Βουλή των σχετικών εγγράφων για τις διαγωνιστικές διαδικασίες και το κόστος ενοικίασης αφαλατώσεων.
Όπως υπογραμμίζει, η Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων από αυτήν την άδικη οικονομική επιβάρυνση.

Ακολουθεί το PDF με το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή η κ. Πούλου και συνυπογράφουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, μέλη του Κινήματος Δημοκρατίας: Αλέξανδρος – Χρήστος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Δρ. Μιχαήλ Χουρδάκης και Ραλλία Χρηστίδου:

