Την Τετάρτη 12/8 ο Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε την Κίμωλο.
Συναντήθηκε με το Δήμαρχο Κώστα Βεντούρη και μέλη της δημοτικής του παράταξης, με τους με τους οποίους συζήτησε διεξοδικά τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το νησί. Ανάμεσα σε αυτά, το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με την αδυναμία μεταφοράς 16 εργατών κατοίκων της Κιμώλου στις εγκαταστάσεις της Imerys στη γειτονική Μήλο σε ώρες που δεν συμπίπτουν με τα δρομολόγια της «παντόφλας» που συνδέουν καθημερινά την Κίμωλο με τη Μήλο, για το οποίο αναζητείται λύση μέσω αδειοδοτημένου σκάφους ως θαλάσσιο ταξί.
Επίσης ένα δεύτερο πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά τόσο την Κίμωλο, όσο και την διοικητικά υπαγόμενη σε αυτή Πολύαιγο, που αφορά τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο. Ειδικά για το δεύτερο έχει επισημανθεί τα τελευταία χρόνια ότι η λάθος αποτύπωση σχεδόν για το σύνολο του νησιού, μπορεί να διορθωθεί μόνο με νέα πρόταση εγκεκριμένη από μηχανικό που θα κατατεθεί στο κτηματολογικό γραφείο για να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση. Όσο για τα δασικά, το μεγάλο πρόβλημα παραμένει ο χαρακτηρισμός μεγάλων εκτάσεων ως ΔΔ, κάτι που δεσμεύει όλες τις αντίστοιχες ιδιοκτησίες και τις καθιστά μη αξιοποιήσιμες. Ακόμα μεγάλο θέμα παραμένει με τα αγροτεμάχια χαρακτηρισμένα ως δασωμένοι αγροί (ΑΔ), για τα οποία υπάρχει σωρεία ενστάσεων.
Ένα τρίτο ζήτημα για το οποίο ο Νίκος Συρμαλένιος έχει καταθέσει στη Βουλή σχετική Αναφορά, είναι η διευκρίνηση από το Υπουργείο Οικονομικών της οριογραμμής της παραλίας και των παραθαλάσσιων οικισμών σε σχέση με την υπάρχουσα οριογραμμή του αιγιαλού.
Συζητήθηκε ακόμα η αδυναμία τελικής ωρίμανσης των μελετών για έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί ήδη από την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως το λιμενικό έργο στο Καλαμίτσι, η διάνοιξη του δρόμου προς αυτό, καθώς και το έργο ύδρευσης και αποχέτευσης του Χωριού και της Ψάθης. Για το θέμα της ταχύτερης ωρίμανσης των μελετών, ως απαραίτητη προϋπόθεση υλοποίησης των έργων, κατατέθηκε από πλευράς του δημάρχου ο προβληματισμός για τη σύσταση μιας Αναπτυξιακής Εταιρείας των τεσσάρων νησιών του Επαρχείου Μήλου, έτσι ώστε να υπάρξει η απόλυτη τεχνική υποστήριξη των έργων.
Τέλος εκφράστηκε η μεγάλη δυσαρέσκεια για την απόφαση δημιουργίας του Περιφερειακού ΦΟΣΔΑ χωρίς καμμία διαβούλευση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους ΟΤΑ, ενώ μεγάλο θέμα υπάρχει εδώ και χρόνια, με την ουσιαστική εγκατάλειψη του γηπέδου 5 × 5, που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και παραληφθεί με ευθύνη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
Τέλος, από την πλευρά του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων, εκφράστηκε μεγάλη ανησυχία τόσο σχετικά με προτάσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών, όσο και με τη σχεδιαζόμενη αξιοποίηση της γεωθερμίας.
Ο Νίκος Συρμαλένιος συναντήθηκε επίσης με τις δύο αγροτικές γιατρούς του Περιφερειακού Ιατρείου, οι οποίες αφενός μεν εξέφρασαν την επιθυμία να παραμείνουν στο νησί παρατείνοντας τη διάρκεια θητείας τους, αφετέρου δε, μας επισήμαναν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το νησί, όπως σίγουρα και για όλα σχεδόν τα μικρά νησιά, είναι ότι στη νέα φάση έξαρσης της πανδημίας, δεν υπάρχει ειδικός χώρος υποδοχής των ενδεχόμενων κρουσμάτων, ούτε μέτρα προφύλαξης, μέχρι την απάντηση στα τεστ, που βεβαίως αναμένονται από το Κέντρο Υγείας Μήλου.
Σε όλα τα παραπάνω ζητήματα, ο Νίκος Συρμαλένιος δεσμεύτηκε ότι, όπως πάντα, θα σταθεί στο πλευρό του δήμου και των κατοίκων, αναδεικνύοντας τα μέσα και έξω από τη βουλή και συμβάλλοντας σε λύσεις με συγκεκριμένες προτάσεις.
13/8/2020