Η εκπομπή , μας ταξιδεύει στους δρόμους του κρασιού της Ελλάδας.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της αμπέλου και στην παραγωγή κρασιού. Η χώρα μας διαθέτει πολλές και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, ενώ τα ελληνικά κρασιά κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές.
Με ξεναγό τον οινολόγο δρ. Δημήτρη Χατζηνικολάου, θα ταξιδέψουμε στις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας. Από τη Νεμέα μέχρι τη Δράμα και από τη Σαντορίνη μέχρι τη Νάουσα, θα επισκεφτούμε οινοποιεία, αμπελώνες και κελάρια, θα δοκιμάσουμε μεθυστικά κρασιά -λευκά, κόκκινα, ροζέ, αφρώδη, γλυκά, λιαστά, ημίγλυκα, αλλά και αποστάγματα- και θα συνομιλήσουμε με ειδικούς και λάτρεις του «οίνου του αγαπητού».
Σ’ αυτό το διαφορετικό ταξίδι στη Διονυσιακή Ελλάδα, θα γνωρίσουμε τις διαφορετικές ποικιλίες που καλλιεργούνται ανά περιοχή, ντόπιες και ξενικές, τα κρασιά που παράγουν, τις ιδιαιτερότητές τους και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη διαδικασία. Θα μάθουμε πώς να διαλέξουμε το κατάλληλο μπουκάλι κρασί για κάθε περίσταση, με τι να το συνταιριάξουμε και πώς να το απολαύσουμε στο μέγιστο. Θα καταρρίψουμε μύθους για το κρασί και θα μυηθούμε στην τέχνη της οινογνωσίας, γιατί η απόλαυση ενός ποτηριού καλό κρασί μπορεί να γίνει ιεροτελεστία.

Προορισμοί: Νεμέα, Μαντινεία, Σαντορίνη, Μεσόγεια, Δράμα, Παγγαίο, Επανομή, Νάουσα, Ραψάνη, Όσσα Λαγκαδά, Μετέωρα, Ηλεία, Πάτρα, Αίγιο.

Δείτε σήμεραΣαντορίνη» (Α΄ & Β΄ μέρος) 

«Σαντορίνη» (Α΄ μέρος)
«Οίνος ο αγαπητός», ταξιδεύουμε στη Σαντορίνη.

Εκεί, γνωρίζουμε τις λευκές ποικιλίες σταφυλιού του νησιού: το ασύρτικο, το αθήρι και το αηδάνι. Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία Αργυρού, Μπουτάρη και Βενετσάνου και καταρρίπτουμε το μύθο «Όσο πιο πολύ αλκοόλ τόσο καλύτερο το κρασί». Επίσης, μαθαίνουμε ποιο οινοπότηρο ταιριάζει με κάθε είδος κρασιού. Τέλος, ο φωτογράφος Δημήτρης Ταλιάνης μάς αποκαλύπτει τη δική του οινική Σαντορίνη μέσα από το φακό του.

«Σαντορίνη» (Β΄ μέρος)

«Οίνος ο αγαπητός», συνεχίζουμε το ταξίδι μας στη Σαντορίνη και γνωρίζουμε τις ερυθρές ποικιλίες σταφυλιού του νησιού: το μαντηλάρι και το μαυροτράγανο.
Επισκεπτόμαστε τα οινοποιεία SantoWines και Σιγάλα, καθώς και το Μουσείο Οίνου του Κουτσογιαννόπουλου. Καταρρίπτουμε το μύθο: «Το θολό είναι κακό»; Επίσης, μαθαίνουμε πώς ανοίγουμε μία φιάλη, καθώς και τη χρησιμότητα του οινοχόου. Τέλος, δοκιμάζουμε τοπικά εδέσματα και τα συνταιριάζουμε με το σωστό κρασί.