Μετά την ολοκλήρωση στη Ρόδο του πρώτου κύκλου του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Νοτίου Αιγαίου, που συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κλιμάκια της κυβέρνησης συνεχίζουν τις επισκέψεις τους σε νησιά των Κυκλάδων, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συσκέψεις με όλο το φάσμα των φορέων, κοινωνικών και παραγωγικών, που  δρουν και παρεμβαίνουν στις τοπικές κοινωνίες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της δεύτερης φάσης του Συνεδρίου στις Κυκλάδες.

Οι συναντήσεις στα νησιά των Κυκλάδων ξεκίνησαν λίγο πριν το Πάσχα, με μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή των φορέων, στην Άνδρο, την Τήνο και την Μύκονο, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες, θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις στη Σύρο, την Σίφνο, την Σέριφο, την Μήλο, τη Νάξο, την Αμοργό, την Σαντορίνη, την Κέα, την Κύθνο και την Πάρο. Θα υπάρξει επίσης επικοινωνία με φορείς όλων των άλλων νησιών, δηλαδή της Κιμώλου, Αντιπάρου, Φολεγάνδρου, ΄Ιου, Ανάφης, Σχοινούσας, Δονούσας, Ηρακλειάς, Κουφονησίου, Σικίνου.

Τα κυβερνητικά κλιμάκια θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, καθώς και τους φορείς της κάθε περιοχής ανά θεματικές ενότητες (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία, περιβάλλον, εθελοντικές οργανώσεις-ομάδες, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός, επιμελητήρια, συνδικαλιστικοί φορείς, υγεία, παιδεία, εμπόριο-μεταποίηση, κοινωνικοί φορείς και ιδρύματα, ΚΟΙΝΣΕΠ, ενώσεις και ομοσπονδίες συλλόγων κ.ά.).

Στόχος είναι η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και οι φορείς, αλλά και η κατάθεση προτάσεων για την ανάπτυξη των Κυκλάδων, οι οποίες θα εξειδικευθούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να επανακαθορίσουμε το μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης που θα αξιοποιεί τις κοινές ή τις ιδιαίτερες ξεχωριστές δυνατότητες των νησιών και θα τις συνθέτει δυναμικά σε ένα ενιαίο βιώσιμο νησιωτικό μοντέλο κυκλαδικής ολοκλήρωσης, διαμορφώνοντας νέα συνολικά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε κυκλαδικό επίπεδο.

 

19/4/2018