Πρώτος παραμένει ο Πειραιάς, δεύτερη η Σαντορίνη και ακολουθούν τα λιμάνια της Μυκόνου, Κέρκυρας, Κατακόλου, Ρόδου, Ηρακλείου, Πάτμου, Κεφαλονιάς- Ιθάκης , Σύρου, Χανίων και Ναυπλίου.

Θετικό είναι το πρόσημο για την κρουαζιέρα για την περσινή χρονιά, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος. Πρωταθλητής στις αφίξεις των κρουαζιεροποίων όπως και σε επιβάτες παραμένει ο Πειραιάς ενώ στη δεύτερη θέση είναι η Σαντορίνη.

Έτσι, το έτος 2018 καταγράφηκαν στο σύνολο των προορισμών κρουαζιέρας της Χώρας μας 3.410 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (έναντι 3.415 το 2017) και 4.788.642 επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας ( έναντι 4.625.363 το 2017).

Η πρώτη δεκάδα των προορισμών διατηρείται η ίδια τα τελευταία οκτώ χρόνια (παρά τις μικρές ανακατατάξεις). Πρώτος παραμένει ο Πειραιάς με 524 αφίξεις και 961,962 επιβάτες, δεύτερη η Σαντορίνη με 474 αφίξεις και 749,286 τουρίστες κρουαζιέρας και ακολουθούν τα λιμάνια της Μυκόνου, Κέρκυρας, Κατακόλου, Ρόδου, Ηρακλείου, Πάτμου, Κεφαλονιάς- Ιθάκης , Σύρου, Χανίων και Ναυπλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ιατηρείται η ίδια εικόνα με το 2017 καταγράφοντας ίδιο αριθμό αφίξεων πλοίων και μία ελαφρά άνοδο στις επισκέψεις επιβατών της τάξης του 3,5% περίπου, που αποδεικνύει ότι παρά τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία δύο χρόνια από τις γεωπολιτικές αναταράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελληνική κρουαζιέρα διατηρεί την δυναμική της, έχοντας υποστεί μικρή διαφοροποίηση από τα υψηλά επίπεδα του 2015/2016.

Η μικρή αύξηση του 2018 φαίνεται να αποτελεί την βάση για μεγαλύτερη άνοδο τον χρόνο που αρχίσαμε να διανύουμε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς και τις προκρατήσεις που σημειώνονται.
«Τα στοιχεία της κρουαζιέρας αντιστοιχούν σε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (εκτός ημερόπλοιων) και επισκέψεις επιβατών κρουαζιέρας στους 43 καταγεγραμμένους προορισμούς (χερσαίους και νησιωτικούς) στο σύνολο της Χώρας μας. Τα στοιχεία παρέδωσαν στην ΕΛΙΜΕ τα μέλη της (25 Οργανισμοί Λιμένων και Λιμενικά Ταμεία), μετά από την καταγραφή και επεξεργασία που έκαναν τα στελέχη τους.

Στα Ελληνικά Λιμάνια, που δεν υπάρχουν μέλη της ΕΛΙΜΕ, τα στοιχεία μας δόθηκαν από τις κατά τόπους αρμόδιες Λιμενικές Αρχές, τις οποίες ευχαριστούμε για την συνεργασία τους» αναφέρει η ΕΛΙΜΕ.

Πηγή: www.eleftherostypos.gr