Η περίπτωση της απομάκρυνσης ή μη του σταθμού ραντάρ που λειτουργεί στην περιοχή του Προφήτη Ηλία της Σαντορίνης συζητήθηκε στη Βουλή την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ιωάννη Βούτση, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης έκανε γνωστό ότι κρίθηκε νόμιμη η τοποθέτηση θόλου προστασίας στο ραντάρ από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και έγινε κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Με βάση την ερώτηση του βουλευτή, το ραντάρ βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο της Ι.Μ. Προφήτη Ηλία από τη δεκαετία του 1960, για την κάλυψη αναγκών του ΠΒΚ. Σύμφωνα με τους μοναχούς, το ραντάρ απέχει μόλις 20m από το μοναστήρι που υποδέχεται πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο, με συνέπεια οι πιστοί και μοναχοί να εκτίθενται σε επικίνδυνη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Για τη μετεγκατάσταση του ραντάρ το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) πιστεύει ότι χρειάζονται 66 μήνες από την ημερομήνια λήψης της απόφασης. Σχετικά με τις ανησυχίες γύρω από την πιθανή εκπομπή βλαβερής ακτινοβολίας, τέλος, διεξάγονται επιστημονικοί έλεγχοι που καταλήγουν ότι τα επίπεδα της μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας είναι πολύ χαμηλότερα των μεγίστων επιτρεπομένων για την έκθεση του κοινού πληθυσμού και των επαγγελματικά απασχολουμένων.

Πηγή: www.ptisidiastima.com