Για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έχουν θαυμάσει την ομορφιά της σε φωτογραφίες, -ιδιαίτερα από τότε που τα social media μπήκαν τα καλά στη ζωή μας- το ταξίδι στη Σαντορίνη είναι ένας once in a lifetime στόχος -ειδικά για τους πολίτες των ΗΠΑ αλλά και χωρών όπως η Ιαπωνία και η Κίνα. Και αν για τους Ασιάτες οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί παραμένουν, δεν ισχύει το ίδιο για τους Αμερικανούς, οι οποίοι μετά από δυο χρόνια απουσίας ή περιορισμένης παρουσίας, φέτος επέστρεψαν για τα καλά σε έναν από τους αγαπημένους τους καλοκαιρινούς προορισμούς, τη Σαντορίνη.

Αυτό έχουν να βεβαιώσουν οι παράγοντες των υπηρεσιών φιλοξενίας για το φετινό καλοκαίρι. Οι πληρότητες σε luxury και μη ξενοδοχεία και resorts είναι σε πάρα πολύ υψηλά ποσοστά, χάρη στην «αμερικανική βοήθεια». Είναι χαρακτηριστικό ότι άνθρωποι που σκόπευαν να διαθέσουν ακόμα και τετραψήφιο ποσό για τη διανυκτέρευσή τους στο νησί, δυσκολεύονται να βρουν κατάλυμα.

αναφορά την οποία ζει το νησί των Κυκλάδων αποτυπώνεται στους αριθμούς. Tα στοιχεία για τα διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου (Ρόδου, Μυκόνου, Σαντορίνης, Καρπάθου, Κω) κάνουν λόγο για 1.118.797 επιβάτες που προσγειώθηκαν στα νησιά από τις 27 Μαρτίου όταν άνοιξε η τουριστική σεζόν έως τις 12 Ιουνίου, πριν καν ο πρώτος καλοκαιρινός μήνας φτάσει στη μέση του.

Τα νούμερα αυτά είναι αυξημένα κατά 4,5% σε σχέση με το 2019, την τελευταία χρονιά που η λέξη «κορωνοϊός» ήταν περιορισμένη στη ζαργκόν του ιατρικού κόσμου. Ειδικά για τη Σαντορίνη, η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Έως τις 12 Ιουνίου, στο νησί είχαν προσγειωθεί 167.110 ταξιδιώτες. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 35% αυξημένος σε σχέση με το 2019.