Το λουκέτο στην εστίαση και το λιανεμπόριο που αποφάσισε η κυβέρνηση οδηγεί για μια ακόμη φορά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες σε απόγνωση. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση μετά από μια χαμένη χρονιά όπου πολλοί απ’ αυτούς την «έβγαλαν» με 400 – 500 ευρώ το μήνα, βλέπουν μπροστά τους πάλι ανεργία και ανασφάλεια. Πολλοί δε απ’ αυτούς όλο αυτό το διάστημα δεν είχαν κι ούτε πρόκειται να έχουν καμιά βοήθεια.
Ό,τι απέμεινε από το προηγούμενο lockdown της άνοιξης (Μάρτη-Μάη) αλλά κι από την καλοκαιρινή περίοδο με το άνοιγμα του τουρισμού προσαρμοσμένο στις επιδιώξεις των μεγαλοξενοδόχων, των τουριστικών γραφείων και των αεροπορικών εταιρειών, έρχεται να το αποτελειώσει η νέα προκλητική επίκληση της «ατομικής ευθύνης», αφήνοντας όσους σήκωσαν τα βάρη το προηγούμενο διάστημα αντιμέτωπους με την ανεργία και το οριστικό λουκέτο.
Η πανδημία εξελίσσεται σε μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Την ώρα που η χώρα, εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, μπήκε για άλλη μια φορά σε lockdown, η πανδημία σαρώνει το σύστημα Υγείας που έμεινε αθωράκιστο και υποστελεχωμένο, οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν γίνει χώροι υπερμετάδοσης του ιού, βρήκαν ευκαιρία να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Aντί για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αντί για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αντί για αποσυμφόρηση σχολείων και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, προωθεί την ανατροπή δικαιωμάτων που οι εργαζόμενοι κατέκτησαν με σκληρή και αιματηρή πάλη το προηγούμενο αιώνα.
Με νέο αντεργατικό νόμο προωθεί την 10ωρη ημερήσια εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, επέκταση και γενίκευση της δουλειάς τις Κυριακές. Προωθεί νέες μειώσεις τους μισθούς, τραβώντας προς το «απόλυτο χαμηλό» τα όριά τους, που ξεκινούν πλέον από 200 ευρώ, επεκτείνει την «ευελιξία» της εργασίας παντού και με κάθε τρόπο.
Και επειδή τους κυριεύει ο φόβος μην ξεσηκωθεί ο κόσμος για τη φτώχια που σπέρνουν και την βάρβαρη αντιλαϊκή τους πολιτική φέρνουν νέο αντιαπεργιακό νομοσχέδιο που απαγορεύει στην ουσία την απεργία στους Δήμους, το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ακυρώνει τις ζωντανές διαδικασίες, τη Γενική Συνέλευση των σωματείων, ορίζοντας ηλεκτρονική ψηφοφορία ως προϋπόθεση για τη λήψη απόφασης για την απεργία, διώκει ποινικά την περιφρούρηση της απεργίας, καταργεί την απαγόρευση πρόσληψης απεργοσπαστικού μηχανισμού από την εργοδοσία, δημιουργεί ανοιχτό μηχανισμό φακελώματος σε όσους εργαζόμενους επιλέγουν να οργανωθούν και καθορίζει προσωπικό ασφαλείας που για ορισμένες περιπτώσεις (όπως στις πρώην ΔΕΚΟ, στην ενέργεια, στο νερό, στις μεταφορές, στα λιμάνια κλπ) θα ξεπερνά ακόμη και τον αριθμό των εργαζομένων ολόκληρης της βάρδιας αφού θα απαιτείται παρουσία του 40% των εργαζομένων!
150 χρόνια μετά τον ηρωικό αγώνα των εργατών του Σικάγου για 8ωρη εργασία, 100 χρόνια μετά την καθιέρωση του στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ έχει το θράσος να πλασάρει ως καινούργιο το όραμα των αφεντικών της για εξαθλίωση των εργαζομένων. Μπορεί οι εκμεταλλευτές να αναπολούν τις εποχές που οι εργαζόμενοι δούλευαν ήλιο με ήλιο για ένα ξεροκόμματο, αλλά έχει χυθεί πολύ αίμα εργατών για να γυρίσει ο τροχός της ιστορίας μπροστά. Δεν θα τους αφήσουμε να τον γυρίσουν 100 χρόνια πίσω!
Κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή!
Το νέο lockdown δεν πρέπει να κλείσει κανένα στόμα, να μην πνίξει καμιά αγωνιστική φωνή, να μην κλειδώσει κανέναν σπίτι του. Δεν δεχόμαστε την κατάργηση δικαιωμάτων που θα μας πάνε 100 χρόνια πίσω, δεν αποδεχόμαστε την κατάργηση του 8ωρου για το οποίο χύθηκε αίμα για να το κατακτήσουμε, δεν συναινούμε ούτε αναστέλλουμε τους αγώνες μας λόγω της πανδημίας. Όπως αυτοί δεν σταματούν να νομοθετούν εν μέσω lockdown, έτσι κι εμείς δεν σταματούμε να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα !
Η «ατομική ευθύνη» εργαζομένων, ανέργων και μικροεπαγγελματιών είναι να συναντηθούμε όλοι μαζί στον αγώνα για να διεκδικήσουμε:
- Να μη μείνει κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα που να καλύπτει τις ανάγκες μας
- Να διαγραφούν όλα τα χρέη σε δημόσιο και τράπεζες
- Να διακοπεί κάθε χρέωση σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ
- Να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, να θωρακιστεί έστω και τώρα το σύστημα υγείας. Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν ΜΕΘ και μαζικά τεστ.
- Εδώ και τώρα άμεσα μέτρα στην παιδεία και στα μέσα μεταφοράς. Ουσιαστικός, πραγματικός έλεγχος για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας στους χώρους δουλειάς που μένουν ανοιχτοί.
Στις 26 Νοέμβρη, συμμετέχουμε μαζικά – αποφασιστικά στην Γενική Πανελλαδική Απεργία !
Απεργούμε για το δικαίωμα μας να αγωνιζόμαστε για τη ζωή και την εργασία μας, να μαζευόμαστε, να αποφασίζουμε, να εκλέγουμε τους εκπροσώπους μας, να απεργούμε!