Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Άλλη μια σεζόν φτάνει στο τέλος της. Το νησί βούλιαξε από κόσμο…». Το εγκώμιο στον Τουρισμό και τις φετινές επιδόσεις του πλέκουν με κάθε ευκαιρία εργοδοτικοί φορείς, κυβέρνηση και υπουργοί. Όμως, τα «πανηγύρια», που καλά κρατούν, δεν αφορούν παρά μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυτοί είναι οι κερδισμένοι από την ανάπτυξη του Τουρισμού.

Στην άλλη όχθη βρισκόμαστε εμείς οι εργαζόμενοι, από το «ξεζούμισμα» των οποίων φτιάχνονται τα «ρεκόρ» του τουριστικού «θαύματος».

Βρίσκονται επίσης οι λαϊκές οικογένειες, που βλέπουν ακόμα και τις ολιγοήμερες θερινές διακοπές να γίνονται άπιαστο όνειρο. Είναι, τέλος, οι αυτοαπασχολούμενοι, που στραγγαλίζονται από τον ανταγωνισμό και την κατακόρυφη μείωση του εσωτερικού τουρισμού, βαδίζοντας σταθερά προς τον αφανισμό.

Η γενική εικόνα είναι η εξής: Διαρκής αφαίρεση δικαιωμάτων, ένταση της δουλειάς, ανεπανόρθωτες φθορές στην υγεία των εργαζομένων, ιδιαίτερα εκείνων που απασχολούνται στις πιο βαριές ειδικότητες (καμαριέρες, μάγειροι, σερβιτόροι κ.ά.). Εργασία για ψίχουλα χωρίς δικαιώματα. Τρέξιμο, απληρωσιά και στο βάθος ανεργία είναι η «ρουτίνα» χιλιάδων εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Υπερεργασία– εντατικοποίηση της εργασίας (80 – 90 ώρες τη βδομάδα) για 12 και 14 ώρες τη μέρα, για 7 μέρες τη βδομάδα, χωρίς ούτε ένα ρεπό για ξεκούραση. Για 4,5 και 6 μήνες.
  • Εργατικά ατυχήματα : Τα εργατικά ατυχήματα, οι λιποθυμίες, τα κατάγματα, οι μυοσκελετικές βλάβες, τα καψίματα, οι τενοντίτιδες, οι κήλες, η υπερκόπωση είναι στην ημερήσια διάταξη. Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι συνηθισμένο το φαινόμενο κατά τη διάρκεια της «νεκρής» περιόδου να προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τις βλάβες στην υγεία μας, για να μπορέσουμε να εργαστούμε την ερχόμενη περίοδο.
  • Εργαζόμενοι αντιμέτωποι με την απληρωσιά: Η απληρωσιά ή οι καθυστερήσεις στην πληρωμή δημιουργεί μεγαλύτερες εξαρτήσεις από την επιχείρηση, που «κάνει παιχνίδι» με τους εργαζόμενους πατώντας στην ανάγκη μας. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η απληρωσιά ενισχύει τη λογική που λέει ότι «καλός εργοδότης είναι αυτός που πληρώνει στην ώρα του». Αυτή η λογική μεταφράζεται σε παραπέρα μείωση της απαιτητικότητας των εργαζομένων και συμβιβασμό με το ιδεολόγημα του «καλού» και του «κακού» επιχειρηματία – αφεντικού.
  • Εργασιακές σχέσεις: Ιδιαίτερα μετά το 2009, οι ανατροπές στα Εργασιακά υπήρξαν ραγδαίες στον κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού. Στα ξενοδοχεία συναντά σήμερα κανείς εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων και διαφορετικών εργασιακών σχέσεων (μαθητεία, εργαζόμενοι με επιδοτούμενα προγράμματα, ανασφάλιστοι, με ελαστικές μορφές, ατομική ή επιχειρησιακή σύμβαση).
  • Ένσημα- Σύνταξη: Με τις αλλεπάλληλες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, την αύξηση των ορίων ηλικίας και τις νέες προϋποθέσεις που νομοθετήθηκαν για τη συνταξιοδότηση, ένας εποχιακός ξενοδοχοϋπάλληλος από τη σημερινή γενιά είναι αδύνατο να πάρει πλήρη σύνταξη. Επομένως, θα λιώνει στη δουλειά για όσο αντέξει, για μια «προνοιακή» σύνταξη των 360 ευρώ.
  • Διαμονή: Οι συνθήκες διαμονής στο νησί είναι τραγικές… δυο – δυο, τρεις – τρεις ακόμα και τέσσερις με κουκέτες, σε υπόγεια χωρίς παράθυρα, σε διαμορφωμένα γκαράζ, με κοινή τουαλέτα κι έναν νιπτήρα σε κάθε δωμάτιο για να πλενόμαστε και να πλένουμε και τα πιάτα. Δωματιάκια 25 τ.μ. για 500 και 600 ευρώ το μήνα. Υπήρχαν συνάδελφοι πέρυσι που πέρασαν όλη τη σεζόν στο κάμπινγκ…ή στο αυτοκίνητο.

Πως θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση; Ο καθένας μόνος του είναι ανίσχυρος…Όλοι μαζί όμως, είμαστε εμείς που έχουμε τη δύναμη.

ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΙΣ ΤΗ ΛΥΣΗ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ…ΟΡΓΑΝΩΣΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ

 

Στο Σωματείο που πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας, αλλά κυρίως στη συλλογική σκέψη και δράση απέναντι στις πολιτικές που οδηγούν την εργατική τάξη στην μόνιμη εξαθλίωση, για να υποταχτούμε όλοι στη βαρβαρότητα που θέλουν να επιβάλλουν.

Ένα τέτοιο σωματείο έχει γίνει κι εδώ στη Σαντορίνη που εργάζονται κάθε σεζόν χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου στα ξενοδοχεία, στα επισιτιστικά καταστήματα και στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ένα σωματείο που φιλοδοξεί να αντιμετωπίζει άμεσα κάθε επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματα μας, να μπαίνει εμπόδιο στις απολύσεις, να επιβάλει σύγχρονους όρους δουλειάς. Να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, να γίνει μαζικό, δυναμικό.

 

Συνάδελφε, συναδέλφισσα που εργάζεσαι στον τουρισμό-επισιτισμό σαν μάγειρας, σερβιτόρος, καμαριέρα, καθαρίστρια, λαντζέρης μπουφετζής, διανομέας, πωλητής, υπάλληλος υποδοχής ή τουριστικού γραφείου σε καλούμε να ενώσεις τη φωνή σου, να ακουστεί δυνατά:

 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!

Μην μένεις θεατής στη ζωή σου…Ένας για όλους και όλοι για έναν

Επιστολή-Αίτημα προς την υπουργό εργασίας

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Θήρα 15/10/2018