Η συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 στην Αττική.
Οδηγεί στην από κοινού ανάπτυξη πλαισίου για την υλοποίηση δράσεων, που συμπληρώνουν ή επιταχύνουν τις υφιστάμενες διαδικασίες ανάπλασης της περιοχής και υποστήριξης των πληγέντων στα πλαίσια του σχεδιασμού που έχει γίνει σε συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων.
Σε συνέχεια σχετικών συναντήσεων, υπογράφηκε σήμερα πρωτόκολλο σύμπραξης και συνεργασίας μεταξύ του Δημοσίου (Υπουργείο Επικρατείας, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και Περιφέρεια Αττικής) και του CSR HELLAS [Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη], θεσμικού εκφραστή της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, με στόχο την από κοινού συμβολή στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και στη λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων, στην παροχή κάθε αναγκαίας συνδρομής στους πληγέντες και στην ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση και επανένταξη της περιοχής αυτής στην οικονομική και κοινωνική ζωή.
Οι επιχειρήσεις – μέλη του CSR HELLAS θα παρέχουν σε βάθος χρόνου τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό, οικονομικούς και άλλους πόρους σε είδος και έργο, ενώ παράλληλα το CSR HELLAS θα παρακολουθεί την πρόοδο υλοποίησης των δράσεων, προκειμένου να εκτελεσθούν άρτια και έγκαιρα οι προβλεπόμενες από το πρωτόκολλο παρεμβάσεις. Ήδη, οι σχετικές δράσεις ξεκίνησαν με την αναφύτευση 1.300 δενδρυλλίων κατά μήκος των 4,1 χιλιομέτρων της Λεωφόρου Μαραθώνος που επλήγη από την πυρκαγιά, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες αποξήλωσης και αντικατάστασης των κατεστραμμένων στάσεων ΚΤΕΛ κατά μήκος του ίδιου τμήματος.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεδιπλώνονται σταδιακά οι δράσεις και πρωτοβουλίες που θα υλοποιηθούν για την ανακούφιση της συγκεκριμένης περιοχής και των κατοίκων της.
Από πλευράς Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο Γενικός Γραμματέας κ. Αθανάσιος Βούρδας, δήλωσε πως «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός πως το CSR HELLAS έχει ενεργοποιηθεί έμπρακτα, με όλα τα μέλη του που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των ελληνικών επιχειρήσεων, από την πρώτη στιγμή, προκειμένου να συμβάλλει στην αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών της πυρκαγιάς του Ιουλίου και να συνεισφέρει στην ενίσχυση των πληγέντων. Σήμερα, υπογράψαμε και τυπικά το πρωτόκολλο σύμπραξης. Μία συνεργασία που ήδη έχει δείγματα γραφής υλοποιώντας την αναφύτευση της Λεωφόρου Μαραθώνος και την αντικατάσταση των καμένων στάσεων. Συνεργαζόμαστε όλοι μαζί γιατί ο στόχος είναι κοινός. Οι πληγείσες περιοχές να επανέλθουν στην κανονικότητα και η περιοχή να είναι ακόμη πιο ανθρώπινη και ασφαλής. Σύντομα θα επεκταθεί η συνεργασία και σε άλλους τομείς και εκ μέρους του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών θέλω να ευχαριστήσω το CSR Hellas και τα μέλη του».
Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου ανέφερε πως «Στα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού, στις περιοχές Ραφήνα και Μαραθώνα, η προσφορά του ιδιωτικού τομέα εθελοντικά στην αποκατάσταση των ζημιών είναι ένας καθοριστικός παράγον. Από τις πρώτες συσκέψεις που κάναμε στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής με το CSR HELLAS, προσπαθήσαμε να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα και με όσο το δυνατό πρακτικές διαδικασίες, να ξεκινήσουμε την υλοποίηση μέτρων άμεσης αποκατάστασης. Ένα τέτοιο ήταν και η δεντροφύτευση της Λ. Μαραθώνος σε μήκος περίπου 4 χιλιομέτρων. Εκπονούμε αυτή την περίοδο και θ’ ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες ένα ευρύ πρόγραμμα μέτρων και δράσεων για την αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών.»
Η Πρόεδρος του CSR HELLAS, κ. Μαρία Αλεξίου επισήμανε πως «Η σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση όχι μόνο των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018, αλλά και για τη διαμόρφωση των συνθηκών που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε πολλές από τις σημερινές προκλήσεις. Πιστεύουμε ότι η σύμπραξη αυτή θα αποτελέσει ένα δείγμα γραφής και πρότυπο για την ευρύτερη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε συγκεκριμένους στόχους και με συγκεκριμένο σκοπό. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στα μέλη μας που συνέβαλλαν με πόρους σε αυτή την πρώτη φάση των παρεμβάσεών μας και ειδικότερα τις εταιρείες: Ελληνικός Χρυσός, Interamerican, ΚΑΥΚΑΣ, Μύλοι Λούλη, Νιρεύς, Novartis, Όμιλος Mellon, Philips Hellas, Siemens, ΣΟΛ, Τράπεζα Θεσσαλίας, ΤΙΤΑΝ, Unilog».