Το ναυάγιο του SEA DIAMOND στη Σαντορίνη δείχνει να ακολουθεί την τύχη του ναυαγίου του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, με μία καθυστέρηση 7 ετών. Πέρασαν 13 χρόνια από τη βύθιση του SEA DIAMOND και άλλα 20 χρόνια από τη βύθιση του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ. Και ενώ πολλοί θεωρούσαν ότι στο ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ έχει γίνει απάντληση καυσίμων και ότι έχει απομακρυνθεί το ρυπογόνο φορτίο του, παρατηρούμε πως μέχρι σήμερα  εξακολουθεί να απειλεί και να καταστρέφει κατά τόπους το φυσικό περιβάλλον της Πάρου, με πετρελαιοειδή που διαρρέουν από τις δεξαμενές του. Στην επιφάνεια της θάλασσας γύρω από την περιοχή του ναυαγίου εμφανίστηκαν πετρελαιοκηλίδες, ενώ στα βράχια κοντινών παραλιών ξεβράστηκε πίσσα. Τα σαφή αυτά ίχνη της μόλυνσης από το «Εξπρές Σάμινα» παρατηρούνται από τις 12 Ιουνίου 2020.

Έτσι τοποθετήθηκαν και πάλι τα πλωτά φράγματα ανάσχεσης πετρελαιοειδών, ίδια με αυτά που έχουμε εδώ και 13 χρόνια πάνω από το ναυάγιο του «Sea Diamond». Υπολογίζεται ότι εντός του ναυαγίου του «Εξπρές Σάμινα» υπάρχουν κάποιες δεκάδες κυβικά μέτρα υγρών καυσίμων, ενώ εντός του ναυαγίου του «Sea Diamond» υπολογίζεται ότι υπάρχουν μερικές εκατοντάδες κυβικά μέτρα υγρών καυσίμων και λιπαντικών μηχανής, μερικές χιλιάδες κυβικά μέτρα μονωτικών υλικών όπως πετροβάμβακας και υαλοβάμβακας, μερικές εκατοντάδες κιλά ανόδια που περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, κάδμιο και ψευδάργυρο, μερικές χιλιάδες μέτρα καλωδιώσεων που περιέχουν χαλκό, μερικές εκατοντάδες λίτρα ηλεκτρολύτη στις μπαταρίες του πλοίου που περιέχουν ισχυρά οξέα, μόλυβδο και κάδμιο, πολλά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία χημικά όπως χρώματα, αντισκωριακά, σταθεροποιητές βαφών, αλλά και πολλές ηλεκτρονικές συσκευές στα όργανα και στις εγκαταστάσεις του πλοίου που περιέχουν υδράργυρο, ενώ όλες οι εύφλεκτες επιφάνειές του ήταν εμποτισμένες με βρωμιούχες επιβραδυντικές χημικές ενώσεις.

Το ναυάγιο του Sea Diamond, σύμφωνα με το πόρισμα της διαταχθείσης Πραγματογνωμοσύνης με τις υπ’ αριθμ. 51/2017 και 373/2018 αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Πειραιώς, χαρακτηρίστηκε ως εστία εκπομπής ρυπογόνων και επιβλαβών ουσιών, τόσο για το ανθρώπινο όσο και για το φυσικό περιβάλλον. Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη:

«Η επιβάρυνση που έχει επιφέρει το ναυάγιο του «Sea Diamond» στην περιοχή είναι σαφής και ο μοναδικός τρόπος αποτροπής της, είναι η οριστική απομάκρυνση του. Κάθε άλλη καθυστέρηση ή ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα την οικολογική και όχι μόνον καταστροφή της Καλντέρας».

«Η τελική εξάλειψη των πιθανών κινδύνων ρύπανσης του ναυαγίου προσδιορίζονται χρονικά στα 420 χρόνια και συμπίπτει με τη χρονική έκταση στο μέλλον των επιβλαβών εκπομπών από το πλοίο αλλά και με το χρονικό σημείο κατά το οποίο το «σώμα» του πλοίου θα καταστεί αδρανές».

 «Ως βέλτιστη λύση (από περιβαλλοντικής απόψεως), προκρίνεται η ολική ανέλκυση του σκάφους».

 

Ταυτόχρονα σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες που διόρισε το Τριμελές Εφετείο Πειραιά: «Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, η ανέλκυση του ναυαγίου SEA DIAMOND είναι πρακτικώς εφικτή»

Και ενώ παρακολουθούμε τη ρύπανση που προκαλεί το «Εξπρές Σάμινα» 20 χρόνια μετά τη βύθιση και την εγκατάλειψή του στα ανοιχτά της Πάρου, ενώ καθημερινά εδώ και 13 χρόνια παρακολουθούμε το Sea Diamond να ρυπαίνει την κλειστή Καλντέρα της Σαντορίνης, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφασή του 1820/2019 ακύρωσε τη σιωπηρή άρνηση της Διοικήσεως να προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες για την ανέλκυση του Sea Diamond και επέβαλε στο Υπουργείο Ναυτιλίας, που έχει άμεση αυτοτελή υποχρέωση και αρμοδιότητα να κινήσει τις διαδικασίες ανέλκυσης του Sea Diamond, ουδείς δείχνει να ενδιαφέρεται για τη λύση ενός τόσο σημαντικού περιβαλλοντικού προβλήματος που απειλεί και υποβαθμίζει καθημερινά εδώ και 13 χρόνια το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Σαντορίνης. Δηλαδή της βιτρίνας του τουρισμού της χώρας μας, όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε πριν λίγες μέρες για να σημάνει παγκοσμίως την έναρξη της τουριστικής μας περιόδου!

Όλοι οι κάτοικοι της Σαντορίνης, μαζί με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας από τις 17/2/2020, απαιτούμε  την άμεση  ανέλκυση του ναυαγίου K/Z SEA DIAMOND και δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε μέχρι να δικαιωθούμε. Πιστοί στο δίκαιο αγώνα μας εδώ και 13 χρόνια, για άλλη μια φορά καλούμε την πολιτεία να σεβαστεί την απόφαση 1820/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας και να εφαρμόσει τις διατάξεις του Νόμου 2881/2001, του άρθρου 24 του Συντάγματος, όσο και τις διατάξεις των Π.Δ. 55/1998 και 11/2002, προκειμένου να υποχρεώσει την πλοιοκτήτρια ως υπεύθυνη του ναυαγίου και τον αλληλασφαλιστικό της οργανισμό, να πληρώσουν για την ανέλκυση του Sea Diamond, η οποία είναι απαραίτητη και εφικτή σύμφωνα με τις πρόσφατες δικαστικές πραγματογνωμοσύνες!

 

Ανελκύστε το «SEA DIAMOND». Σταματήστε άλλο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα!

Μετά τιμής,

 

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών

για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond