To«Δίκτυο Υπεράσπισης του καθολικού Δικαιώματος στην Υγεία και της Δημόσιας Περίθαλψης» με στόχο την υπεράσπιση – ενδυνάμωση της Δημόσιας Περίθαλψης και των πολιτικών Δημόσιας Υγείας,οργανώνει την ημερίδα:

«Ψυχική υγεία και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού πριν κατά την διάρκεια αλλά και μετά την πανδημία. Ανοιχτοί διάλογοι με ειδικούς, φορείς και κινήματα»

Η πανδημία του Covid-19 συνιστά ένα πολύ σοβαρό παγκόσμιο υγειονομικό πρόβλημα φύσει αλληλένδετομε εξίσου σοβαρές ψυχικές, κοινωνικές και οικονομικές πλευρές, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Η επιλογή που έγινε, να παρουσιασθεί και να αντιμετωπισθεί ως ένας άλλου είδους παγκόσμιος «πόλεμος» απέναντι σε μια άγνωστη και αόρατη απειλή, συνέβαλλε εξαρχής στην ανάδυση καθολικών συναισθημάτων φόβου, ανασφάλειας και απειλής της ίδιας της ζωής του κάθε ανθρώπου ατομικά αλλά και του κοινωνικού του περιβάλλοντος (οικογένεια, τόπος διαβίωσης, κράτος).

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι αντιδράσεις για το ξεπέρασμα της προσδιορίστηκαν αφενός από την ατομική ιδιοσυγκρασία και προσωπικότητα του καθένα και αφετέρου, κυρίως, από την δημόσια πολιτική του κράτους.

Οι επτά εβδομάδες της καραντίνας, μέσα από την διάχυτη απειλή του Covid-19 υπήρξαν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλες τις ηλικίες. Hπανδημίαδεν εξαιρεί κανένα αλλά έχει διαφορετικό αρνητικό βάρος για τους πιο ευάλωτους από εμάς είτε για λόγους υγείας, είτε για κοινωνικούς λόγους κι ακόμα περισσότερο όσους βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας.

Μέχρι σήμερα το πρόβλημα έχει τεθεί μόνο υπό μερικό έλεγχο. Ταυτόχρονα αναδείχτηκαν τόσο σημεία σύγκλισης όσο και διαφορετικές πολιτικές κατανόησης και αντιμετώπισης στα θέματα δημόσιας υγείας αλλά και στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που ξεκίνησαν στη διάρκεια της καραντίνας και θα πολλαπλασιαστούν τους επόμενους μήνες. Επίσης,  έχει ξεκινήσει η συζήτηση  για τη σχέση μας με το περιβάλλον, σε όλες του τις διαστάσεις, που βάζει ευθέως το ερώτημα για το είδος της ζωής που ζούμε.

Η ψυχική υγεία τόσο η ατομική, όσο και η ομαδικήπροσδιορίζεταικαι διαμορφώνεται από την αλληλεπίδραση ατομικών και κοινωνικών παραγόντων.

Το «Δίκτυο»λειτουργεί ως μια νέα συλλογικότητα, ως χώρος συνάντησης, δημοσίων συστημάτων υγείας, οργανώσεων, κινηματικών ομάδων σε θέματα υγείας και δικαιωμάτων.

Η εκδήλωση επιχειρεί την έναρξη ενός διαλόγου, αμφίδρομης ενημέρωσης και κοινής δράσης αλλά ταυτόχρονα και συμβολής στην συγκρότηση ενός δημόσιουσυγκροτημένου και ολιστικού πολιτικού λόγου για την Ψυχική Υγεία, που θα υπερβαίνει τον κατακερματισμό και τις επιμέρους συντεχνιακές πρακτικές.

Οι ομιλητές θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν  τα προβλήματα δημόσιας υγείας που ανέδειξε η πανδημία και να καταθέσουν τις σκέψεις τους, από την ιδιαίτερη σκοπιά του καθενός, με στόχο να συμβάλλουν στον απαιτούμενο διάλογο για την διαμόρφωση μιας συνεκτικής πολιτικής υγείας που να στηρίζεται στις αξίες της καθολικότητας στην αντιμετώπιση των αναγκών, της πρόληψης, της ενδυνάμωσης της υγείας, της εξάλειψης κάθε είδους διακρίσεων.

Εισηγητές θα είναι οι:

  • Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Υγείας, τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ

«Δημόσια περίθαλψη και υγειονομική κρίση. Πως θέλουμε το νέο ΕΣΥ.»

  • Δημήτρης Πλουμπίδης, ψυχίατρος, πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

«Κοινοτική ψυχιατρική. Κύριες κατευθύνσεις και προοπτικές στον απόηχο της πανδημίας»

  • Δημήτρης Αναγνωστόπουλος,ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής

«Πανδημία Covid-19 και ψυχική υγεία των παιδιών»

  • Ευτύχης Φυτράκης,δρ. Ν. – δικηγόρος

«Ψυχικά ασθενείς και Δικαιώματα σε κρίση»

  • Δημήτρης Μαγριπλής,ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, διευθυντής ΕΣΥ, πρώην υποδιοικητής 1ης ΥΠΕ, συντονιστής ΟΜΨΥ -τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ

«Τα δίκτυα στο χώρο της ψυχικής υγείας»

Θα παρέμβουν οι:

  • Νίκος Παρασκευόπουλος, ομ. καθηγητής Νομικής ΑΠΘ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  • Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης, ανάπηρος ακτιβιστής
  • Πόλα Νικολάου,κοινωνική Λειτουργός, πρόεδρος Κοισπε «Ευζην», γραμματέας Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε.
  • Χριστόφορος Παπαδάκης,πρόεδρος Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Ψ.Υ.) Κορυδαλλού.
  • Παναγιώτης Βουτυράκος,ψυχίατρος παιδιών και εφήβων,Δίκτυο Αλληλεγγύης«Αόρατος Πειραιάς», δημοτικός σύμβουλος Πειραιά
  • Ελένη Δεσιώτου, διαμεσολαβήτρια Κέντρου ΚοινότηταςRoma, μέλος ΔΣ ένωσης Διαμεσολαβητών Roma και συνεργατών
  • Δήμος Φωτόπουλος, ψυχίατρος εξαρτήσεων, πρώην αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ
  • Βασιλική Κατριβάνου, ψυχολόγος, συντονίστρια κοινωνικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τον πολυχώροSputnik, την Τετάρτη 3/6/2020στις 7.00- 10.00 μ.μ, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας zoom και στο facebook.

Γιανατηνπαρακολουθήσετε, χρησιμοποιείστετονπαρακάτωσύνδεσμογιανασυνδεθείτετηνώρατης εκδήλωσης:

https://us02web.zoom.us/j/81418744875

(Meeting ID: 814 1874 4875)

Θα είναι επίσης δυνατή η σύγχρονη ή ασύγχρονη παρακολούθησή της στην παρακάτω σελίδα του facebook: https://www.facebook.com/syrizayouth