Πολεοδόμοι που κυκλοφορούσαν με χρυσά Rolex κι άλλοι που ήλεγχαν καταγγελίες που αφορούσαν στα οικόπεδα τους, βγάζοντας τους εαυτούς τους “λάδι”. Διώξεις κατά στελεχών, συλλήψεις και αδικαιολόγητα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα περιστατικά που σημάδεψαν στο πέρασμα των χρόνων τις δυο “αμαρτωλές” πολεοδομίες των Κυκλάδων, Σύρου και Μυκόνου. Εκεί που καμια δουλειά δεν προχωρούσε αν ο ενδιαφερόμενος δεν ενέδιδε στο απαιτούμενο “γρηγορόσημο”.

Σήμερα και μετά το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας που είχε φέρει στο φως το ΘΕΜΑ για το “πριγκηπάτο των αυθαιρέτων” με τις 145 εκκρεμείς υποθέσεις, τις παράνομες βίλες των 4.000 τμ και τις σαφείς οδηγίες που δόθηκαν στην Πολεοδομία της Σύρου για την εντατικοποίηση των ελέγχων, μια νέα καταγγελία έρχεται να ταράξει τα νερά και να ξύσει πληγές του παρελθόντος.

Στο περιεχόμενο της καταγγελίας που εστάλη στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου και κοινοποιήθηκε στον δήμαρχο Μυκόνου, στον δήμαρχο Σύρου, στην προϊστάμενη της Υπηρεσίας Δόμησης Σύρου και στο υπουργείο Εσωτερικών, οι δυο μηχανικοί- μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που δραστηριοποιούνται πολλά χρόνια στη Μύκονο, αναφέρονται ονομαστικά σε συγκεκριμένες έκνομες πρακτικές κάποιων υπαλλήλων της πολεοδομίας.

contruction2

Υποστηρίζουν στην καταγγελία τους ότι γνωρίζουν απ’ έξω και ανακατωτά πως δουλεύει το σύστημα με τα αυθαίρετα στο νησί και πως διαθέτουν μέχρι και μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους.

Στην καταγγελία, οι δυο μηχανικοί δεν αποκαλύπτουν τις ταυτότητες τους όμως αναφέρονται ονομαστικά σε συγκεκριμένους υπαλλήλους της Πολεοδομίας Σύρου. Κάνουν λόγο για “φάμπρικα”, για “μαύρο” χρήμα που αλλάζει χέρια, για προνομιακή μεταχείριση εκείνων που αποδεικνύονται γενναιόδωροι.

Γι’ αυτό και οι εισαγγελικές Αρχές έκριναν την καταγγελία αξιόπιστη και ζητούν τώρα την ενδελεχή διερεύνηση της.

Οι δυο μηχανικοί αναφέρονται σε υπαλλήλους της Πολεοδομίας που κάνουν αυτοψίες τα δυο τελευταία χρόνια. Για τον έναν υπάλληλο, υποστηρίζουν ότι “ έχει στήσει τον τελευταίο καιρό μια “φάμπρικα”, καθώς συνεργάζεται με συγκεκριμένους μηχανικούς και παίρνει μέσω αυτών χρηματικά ποσά για να μην γίνονται αυτοψίες σε πελάτες τους στην Μύκονο”. Με αυτό το τρόπο, υποστηρίζουν οι δυο μηχανικοί, τα αυθαίρετα δεν ελέγχονται και οι αυθαιρετούχοι τη γλιτώνουν.

“ Αυτό εκτός από ανήθικο, δημιουργεί εις βάρος μας αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς εμείς εμφανιζόμαστε στην αγορά ως ανίκανοι και ανεπαρκείς, τη στιγμή που δεν έχουμε αυτές τις προσβάσεις για τους πελάτες μας να μην τους τα γράψουν τα αυθαίρετα” υπογραμμίζουν οι καταγγέλλοντες.

Για τον δεύτερο υπάλληλο, οι δυο μηχανικοί ισχυρίζονται ότι προσεγγίζει πολίτες που τους έχουν βεβαιωθεί οι αυθαιρεσίες και τους προτείνει να συνεργαστούν με συγγενή του που είναι μηχανικός “για να έχουν καλή έκβαση οι υποθέσεις τους”.

PROTOTHEMA.GR