Γράφει ο Γιάννης Καραμολέγκος

Ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν (PMO) αναφέρει ότι τα πληρώματα δύο ελληνικών πετρελαιοφόρων που κατασχέθηκαν από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στον Περσικό Κόλπο δεν κρατούνται αλλά βρίσκονται στα πλοία και είναι καλά στην υγεία τους.

 

«Όλα τα μέλη του πληρώματος και των δύο ελληνικών πλοίων είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται κατά τη διάρκεια της πτήσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ναυτικό σώμα του Ιράν το Σάββατο.

 

Πρόσθεσε ότι τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια κατασχέθηκαν λόγω θαλάσσιων παραβιάσεων και σημείωσε ότι το θέμα διερευνάται βάσει στοιχείων και εγγράφων.

 

Οι απαραίτητες νομικές ενέργειες θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ανέφερε το PMO.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, ως συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας του 2006, εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της έναντι όλων των ναυτικών, συμπεριλαμβανομένων των φιλοξενούμενων ναυτικών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

 

Το IRGC ανακοίνωσε σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή ότι κατέσχεσε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο λόγω παραβιάσεων, ημέρες αφότου ένα ιρανικό πετρελαιοφόρο συνελήφθη από την Ελλάδα στα χωρικά της ύδατα και το φορτίο πετρελαίου του μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε αργότερα την Παρασκευή ότι ελικόπτερα του ιρανικού ναυτικού προσγείωσαν ένοπλους στα δύο τάνκερ νωρίτερα την ίδια μέρα.

 

Ένα από αυτά, το Delta Poseidon, έπλεε σε διεθνή ύδατα εκείνη την ώρα, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι το δεύτερο δεξαμενόπλοιο βρισκόταν κοντά στην ιρανική ακτή όταν κατασχέθηκε.

 

Το υπουργείο είπε επίσης ότι εννέα Έλληνες ήταν μεταξύ των πληρωμάτων και των δύο σκαφών, αλλά δεν έδωσε έναν αριθμό άλλων ναυτών στο πλοίο.

 

Οι κοντόφθαλμοι λανθασμένοι υπολογισμοί δεν πρέπει να εμποδίζουν τους αρχαίους δεσμούς Ιράν-Ελλάδας:

 

Υπουργείο Εξωτερικών

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Saeed Khatibzadeh δήλωσε το Σάββατο ότι η Τεχεράνη και η Αθήνα απολάμβαναν πάντα αρχαίους δεσμούς βασισμένους στον αμοιβαίο σεβασμό, ο οποίος δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από βαθιά κοντόφθαλμους λανθασμένους υπολογισμούς κατόπιν εντολής τρίτου, αναφερόμενος στις ΗΠΑ.

 

«Οι δεσμοί μας δεν πρέπει να παρεμποδίζονται από βαθιά κοντόφθαλμους λανθασμένους υπολογισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ληστείας (Iranian oil tanker’s cargo seized in Greece after US request) κατόπιν εντολής τρίτου μέρους», ανέφερε ο Khatibzadeh σε ένα tweet.

 

 

Πρόσθεσε ότι οι αρχαίοι δεσμοί του Ιράν με την Ελλάδα και τους σπουδαίους λαούς του βασίζονταν πάντα στον αμοιβαίο σεβασμό.

 

Ο Ιρανός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε επίσης ότι τα μέλη του πληρώματος των δύο ελληνικών τάνκερ που κατασχέθηκαν «είναι ασφαλή και καλά στην υγεία τους».