Ανάμεσα στα κρασιά που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας του Taste Atlas από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Χιλή και την Αργεντινή ξεχωρίζουν δύο ποικιλίες κρασιών από την Ελλάδα. Πρόκειται για το Vinsanto Σαντορίνης και τα ξινόμαυρα κρασιά της Νάουσας που αποθεώθηκαν, κάνοντας τη διαφορά ανάμεσα στις υπόλοιπες συμμετοχές.

Το Τaste atlas συγκρότησε την λίστα με τα 100 καλύτερα ποτά και ροφήματα από όλο τον κόσμο.

Το Vinsanto Σαντορίνης στη δεύτερη θέση του Taste Atlas

Τη 2η θέση της λίστας του Taste atlas καταλαμβάνει το Vinsanto. Οπως αναφέρει είναι ένα επιδόρπιο κρασί από τη Σαντορίνη. Φτιάχνεται με λιαστά σταφύλια Ασύρτικο και Αηδάνι. Παρά το εκπληκτικά παρόμοιο όνομα, αυτό το ελληνικό κρασί δεν έχει πολλά κοινά με το πιο διάσημο Vin Santo από την Τοσκάνη. Τα σταφύλια λιάζονται για περίπου δεκατέσσερις ημέρες και στη συνέχεια ζυμώνονται και ωριμάζουν. Αυτό το κρασί παλαιώνεται σε δρυς για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό και πυκνό κρασί γεμάτο γεύση και πλούσιο σε αρώματα. Αν και και οι δύο ποικιλίες σταφυλιού είναι λευκής φλούδας, το Vinsanto θα αποκτήσει ένα λαχταριστό χρυσό χρώμα που τείνει να μετατρέπεται σε πιο σκούρες κεχριμπαρένιες αποχρώσεις καθώς το κρασί παλαιώνει.

Στο στόμα, το κρασί είναι μελωμένο, γλυκό και γεμάτο σώμα και τα αρώματα θυμίζουν σύκα, σταφίδες, βερίκοκα, καραμέλα, ξηρούς καρπούς και γλυκά μπαχαρικά. Παρά τις συμπυκνωμένες γεύσεις και την πυκνή υφή, το Vinsanto καταφέρνει να παραμένει ισορροπημένο διατηρώντας την οξύτητα και τη φρεσκάδα αναφέρει το Taste Atlas.

https://www.athensvoice.gr/