Μία τριήμερη γαστριμαργική πανδαισία με πρωταγωνίστρια την ονομαστή Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. και συμπρωταγωνιστές τα ξακουστά παραδοσιακά προϊόντα του νησιού διοργανώνει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (Ε.Α.Σ.) Νάξου στις 15, 16 και 17 Ιουνίου στη Νάξο.

Με φόντο το γαλάζιο του Αιγαίου διακεκριμένοι food bloggers θα μυηθούν στις νησιώτικες συνταγές με Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. που θα επιμεληθούν γνωστοί σεφ αλλά και ντόπιοι μάγειρες, οι οποίοι γνωρίζουν καλά τα μυστικά της κυκλαδίτικης κουζίνας.

 

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου ο σεφ και τρουφοσυλλέκτης, Χρήστος Πλεσιώτης, ο οποίος βρήκε τη μεγαλύτερη λευκή τρούφα των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα, θα μαγειρέψει για τους καλεσμένους του φεστιβάλ σε ένα τηγάνι-μαμούθ μια πεντανόστιμη μακαρονάδα με τρούφα, που ανακάλυψε στα ελληνικά βουνά το τρουφόσκυλό του, ο Brio. Το ιδιαίτερο αυτό πιάτο θα σερβιριστεί φυσικά με Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.
Το απόγευμα της ίδια μέρας διοργανώνεται η κεντρική εκδήλωση στο Κάστρο της Χώρας της Νάξου. Μάγειρες της Νάξου θα ετοιμάσουν γεύμα-έκπληξη με βάση τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού και θα ακολουθήσει νησιώτικο γλέντι.
Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, θα μιλήσει για την ιστορία της Γραβιέρας, θα εξηγήσει τι είναι αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή και θα παρουσιάσει τα μελλοντικά σχέδια της Ε.Α.Σ. σχετικά με το εξαιρετικό αυτό προϊόν.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και το βιβλίο του Χρήστου Νέζου “Μαγειρεύοντας στη Νάξο και τις μικρές Κυκλάδες”.

Το βράδυ του Σαββάτου, 16 Ιουνίου, διοργανώνεται βραδιά πίτσας στο ξενοδοχείο AEGEAN Land ex Palace στην Πλάκα. Η λαχταριστή πίτσα θα είναι φυσικά φτιαγμένη με Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. Όσο για την Κυριακή, 17 Ιουνίου, θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου εστιατορίου της Ε.Α.Σ. Νάξου στην παραλία κοντά στο λιμάνι του νησιού και γεύμα με παραδοσιακά προϊόντα. Και τις τρεις αυτές ημέρες το φεστιβάλ θα συνοδεύει νησιώτικο συγκρότημα, με την παρουσία του κορυφαίου καλλιτέχνη του νησιού, Μανώλη Μπαρμπεράκη.

 

Πληροφορίες για τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. 
Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. , με τη γλυκιά βουτυράτη γεύση, είναι από τις καλύτερες της Ελλάδας και γι’ αυτό θεωρείται από τα πιo αγαπημένα επιτραπέζια τυριά της Χώρας. Είναι σχετικά πρόσφατο απόκτημα στην ποικιλία των ελληνικών τυριών, αφού παρασκευάστηκε για πρώτη φορά τον 20ό αιώνα, στην Πελοπόννησο και γρήγορα διαδόθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, όπου δημιούργησαν εξαιρετικές Γραβιέρες από πρόβειο γάλα. Ωστόσο στη Νάξο παράγεται η μοναδική Ελληνική Γραβιέρα Νάξου με βάση το αγελαδινό γάλα που είναι Π.Ο.Π. Η Ναξιώτικη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. είναι ένα σκληρό τυρί, υποκίτρινο, με συμπαγή ελαστική μάζα, και αρκετές διάσπαρτες οπές. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια, ενός, τριών και εννέα κιλών, με επιδερμίδα λεπτή, η οποία καλύπτεται από μικροβιακή ανάπτυξη που συμβάλλει στην ωρίμανση. Είναι γλυκό τυρί, με γεμάτη, πλούσια γεύση, με έντονο το άρωμα του βουτύρου και του γάλακτος και ήπια επίγευση. Έχει χαρακτηριστεί προϊόν ΠΟΠ και παράγεται από γάλα αγελαδινό ή μείγμα αυτού με πρόβειο και γίδινο στο οποίο η αναλογία των τελευταίων δεν ξεπερνά το 20%.