Του Γιάννη Βλασερού*

Όταν πριν από αρκετά χρόνια ήμουν μοναδικός γιατρός του Υγειονομικού Σταθμού Σαντορίνης το μεγαλύτερο άγχος μου ήταν πως θα μπορούσα να διακομίσω ένα ασθενή που είχε ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης καί μάλιστα επείγουσας.

Τότε άρχιζε μία ατελείωτη προσωπική αλλά καί του περιβάλλοντος του ασθενούς προσπάθεια να ευρεθεί μέσο αεροδιακομιδής που συνήθως καθυστερούσε ή δεν μπορούσε να έλθει. Στην ανάγκη η διακομιδή πραγματοποιείτο πρόχειρα με το αεροπλάνο της γραμμής.

Τελείωσα την θητεία μου στο νησί καί μετά από χρόνια έμαθα ότι η Σαντορίνη το έλυσε το πρόβλημα. Το Ίδρυμα Λούλας καί Ευαγγέλου Νομικού αγόρασε ένα μικρό αεροπλάνο που στάθμευε στη Σαντορίνη το εξόπλισε το στελέχωσε με μόνιμο πιλότο,αποζημίωνε τον συνοδό ιατρό καί κάλυπτε όλες τις ανάγκες λειτουργίας του καί το διέθεσε στην υπηρεσία της υγείας του λαού της Σαντορίνης καί των χιλιάδων επισκεπτών του πιό τουριστικού νησιού της Ευρώπης.

Τα επόμενα 20 χρόνια της λειτουργίας του εκατοντάδες ασθενείς μεταφέρθηκαν ασφαλώς χωρίς καθυστέρηση αλλά καί δωρεάν στο κατάλληλο νοσοκομείο και αποτέλεσε βέβαια ένα πολύ μεγάλο δείγμα πραγματικής κοινωνικής προσφοράς.

Όλα αυτά μέχρι πρότινος όταν η τωρινή Διοίκηση του Νοσοκομείου Σαντορίνης αποφάσισε να μη χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο αεροσκάφος για τις αεροδιακομιδές αιτιώμενη λόγους ασφαλείας στην μεταφορά των άσθενών.

Η προσπάθεια απαξίωσης του αεροπλάνου δεν μπορεί να διαγράψει την 20χρονη προσφορά του στην υγεία της Σαντορίνης

Το Ίδρυμα στήριξης Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού βεβαιώνει ότι η ασφάλεια του αεροσκάφους είναι πιστοποιημένη από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες καί ο φάκελλος των αντιστοίχων εγγράφων είναι στη διάθεση κάθε αρμοδίου. Ενημερώνει δε ότι όλες οι αεροδιακομιδές εγένοντο πάντα σε συνεργασία καί έγκριση τού ΕΚΑΒ γιά να καλύπτουν ανάγκες υγείας όλων των κατοίκων καί επισκεπτών της Σαντορίνης.

Ο λαός αλλά και οι αρχές της Σαντορίνης απαιτούν να ξαναπετάξει το “αεροπλανάκι” καθότι το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να καλύψει επαρκώς τις μεγάλες υγειονομικές ανάγκες του νησιού ειδικά την τουριστική περίοδο.

Οι προσωπικές καί πολιτικές σκοπιμότητες πρέπει να υποχωρούν μπροστά στην αγωνία της αρρώστιας.

Το “ξαναπέταγμα” του αεροπλάνου είναι γιά το καλό της λειτουργίας του Νοσοκομείου Σαντορίνης που ενισχύει τον πολύ σπουδαίο ρόλο του στην κοινωνία του νησιού.

*Ο Γιάννης Βλασερός είναι

Ιατρός Καρδιολόγος

Γραμματέας Τομέα Νησιωτικών Χώρων τού ΠΑΣΟΚ