Με αφορμή ένα άρθρο που αναρτήθηκε σε ηλεκτρονική εφημερίδα, για την ανακύκλωση στην Ελλάδα, για το που δηλαδή καταλήγουν τα απορρίμματα και αν όντως οι εταιρίες ανακύκλωσης κάνουν αυτό για το οποίο έχουν πληρωθεί από το κράτος, είπα να γράψω δυο λόγια!!
Μόλις το 2004 ξεκίνησε η ανακύκλωση στην Ελλάδα. Θυμάμαι την ενημέρωση από τα ΜΜΕ, τα σποτ και τις αφίσες στα σχολεία, στους δρόμους. Παντού μικροί και μεγάλοι συζητούσαμε αυτό που χρόνια θα έπρεπε να είναι τρόπος ζωής για όλους μας!
Ποτέ δεν είναι αργά θα πω και θα το προσπεράσω!

Δεν θα σταθώ στο πολύ σοβαρό θέμα της ανακύκλωσης και στο αν τα απορρίμματα καταλήγουν εκεί που πρέπει, θα αναφέρω μόνο το ποσοστό ανάκτησης και ανακύκλωσης στη χώρα μας που είναι μόλις 16%
Τώρα, ποιος φταίει και γιατί, όλοι ξέρουμε! Το κράτος, το σύστημα, ο Δήμος , οι νόμοι και μπλα μπλα μπλα !
Ναι εκείνοι φταίνε, εντάξει!!! Εσύ; Εγώ; Εμείς; Tι κάνουμε λοιπόν; Εκτός από το να φωνάζουμε πληκτρολογώντας σε ετούτο δω το μαραφέτι;;
Μεγάλο πρόλογο όμως έκανα και δε θέλω να σας κουράσω!
Παρακάτω θα σας διηγηθώ  τη προσωπική μου εμπειρία και τον λόγο που αποφάσισα να γράψω αυτό το κατεβατό!
Ο λόγος λοιπόν είναι ένα μικρό διαμαντάκι, που το όνομά του είναι Ανάφη!
Σε αυτό το μικρό νησάκι έχω εγκατασταθεί από το καλοκαίρι του 2018.
Μέσα σε αυτούς τους λίγους μήνες, εκτός από την αγνή ομορφιά της, τον απλό τρόπο ζωής και τις στιγμές γαλήνης που μου χαρίζει, διαπίστωσα με μεγάλη χαρά και καμάρι, τη παιδεία και το πως συμβάλει έμπρακτα ο μόνιμος κάτοικος του νησιού στο θέμα της ανακύκλωσης!


Σε έναν πρωινό μου περίπατό  είδα, όχι σε ένα σημείο ,αλλά όπου υπήρχε κάδος απορριμμάτων και ανακύκλωσης, αυτό που μόνο σε πόλεις του εξωτερικού έχω δει!
Στους ‘μπλε κάδους’ είχαν συσκευασίες από πλαστικό, γυάλινο ,αλουμίνιο, χαρτί, συμπιεσμένες και διπλωμένες παρακαλώ!
Η πρώτη σκέψη που ήρθε στο μυαλό μου ήταν: ¨μα καλά, ακόμα και τα σκουπίδια εδώ στην Ανάφη είναι καθαρά;;”
Ναι είναι!!  Όπως και οι παραλίες, οι δρόμοι , τα στενάκια ,όλα λάμπουν απο καθαριότητα εδώ , παράδειγμα προς μίμηση ο τρόπος ζωής και η παιδεία των κατοίκων της Ανάφης!
Πόσο εφικτό είναι να αλλάξουμε τις απλές καθημερινές μας πράξεις και συνήθειες;;
Η αλλαγή, κυριολεκτικά, είναι στο χέρι μας!!

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ

0