Μια εξομολόγηση από την αγαπημένη Μαρίζα Κωχ για τα παιδικά της χρόνια και όλα όσα τη διαμόρφωσαν ως άνθρωπο και ερμηνεύτρια, περιλαμβάνει το βιβλίο με τίτλο «Το ξανθό κορίτσι της Σαντορίνης» που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο στις 31 Μαΐου 2018.

Με τρυφερότητα, χιούμορ και κατασταλαγμένη σοφία, η αγαπητή Ελληνίδα τραγουδίστρια και μουσική δημιουργός Μαρίζα Κωχ στο αυτοβιογραφικό αυτό βιβλίο, αφηγείται τα παιδικά της χρόνια στη Σαντορίνη ζωντανεύοντας μια ολόκληρη εποχή, τη δύσκολη μεταπολεμική περίοδο, αποτίνοντας φόρο τιμής στα βιώματα που τη διαμόρφωσαν ως άνθρωπο, ως μουσικοπαιδαγωγό και ως ερμηνεύτρια.

«Το αφήγημά μου αυτό το έγραψα ως απάντηση της αγάπης που δέχτηκα στα πενήντα χρόνια που τραγουδώ και σας το προσφέρω αντίδωρο. Με την ευχή όλα τα παιδιά του πολέμου, του κάθε πολέμου, να γευτούν την αγάπη και τη γιατρειά όπως εγώ» αναφέρει χαρακτηριστικά η σπουδαία ερμηνεύτρια.

Η έκδοση συμπληρώνεται από φωτογραφικό υλικό και από δύο τραγούδια για τη Σαντορίνη: το παραδοσιακό Το άστρο της αυγής, σε ερμηνεία της Μαρίζας Κωχ (το οποίο μπορείτε να ακούσετε μέσω QR code που υπάρχει στο εξώφυλλο του βιβλίου), και το καινούργιο δικό της τραγούδι Απέναντι στο ηφαίστειο.

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριος Στοάς Βιβλίου), στην Αθήνα, στις 20.30 το βράδυ.

*Η Μαρίζα Κωχ που έχει συνεργαστεί και με Πατρινούς καλλιτέχνες όπως η ερμηνεύτρια Δώρα Πετρίδη, θεωρείται μία από τις πιο καταξιωμένες Ελληνίδες τραγουδίστριες. Στα 50 χρόνια της σταδιοδρομίας της, έχει επανειλημμένα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχει ταξιδέψει στον κόσμο, τραγουδώντας σε μερικά από τα μεγαλύτερα θέατρα, συχνά ως πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής. Έχει ηχογραφήσει 23 δίσκους με παραδοσιακά τραγούδια και δικές της συνθέσεις πάνω στην ποίηση της Σαπφώς, της Κικής ∆ημουλά και επίσης του Κώστα Βάρναλη, του Γιώργου Σαραντάρη και του Νίκου Καββαδία, καθώς και κύκλο παραδοσιακών τραγουδιών και παιχνιδοτράγουδα για παιδιά.

Το 1996 δημιούργησε το «Κέντρο Βιωματικής Μουσικής Κίνησης και Λόγου: Μαρίζα Κωχ» και την «Παιδική χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού» στο Ωδείο Αθηνών. Έχει εκδώσει τρία βιβλία για παιδιά: Η γοργόνα ταξιδεύει το μικρό Αλέξανδρο, Με τη Μαρίζα τραγουδώ, ελληνικά μαθαίνω και Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια, και έχει ανεβάσει μουσικοθεατρικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Το έργο της ως πρωτότυπη μουσική εργασία για παιδιά βρίσκεται πλέον στη διδακτέα ύλη του εκπαιδευτικού προγράμματος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Έχει τιμηθεί: για το μουσικοπαιδαγωγικό της έργο από την UNESCO· ως Ελληνίδα Δημιουργός από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, από το Πανεπιστήμιο Πάτρας και από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών για την Εκπαίδευση, όπως επίσης και από πολλούς Πολιτιστικούς Συλλόγους. Είναι επίτιμο μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση και επίτιμο μέλος της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ διετέλεσε και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής των Μουσικών Σχολείων στην Ελλάδα.

Το 1976 με προτροπή του Μάνου Χατζιδάκι εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Γιουροβίζιον τραγουδώντας ένα μοιρολόι ως διαμαρτυρία για την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, με τίτλο «Παναγιά μου Παναγιά μου» που συζητήθηκε πολύ.