Σε μια περίοδο κατά την οποία, τα αδέρφια μου, Αντώνης και Αριάδνη, οι συνεργάτες μας
κι εγώ, συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά, να αγωνιζόμαστε μέρα με τη μέρα για τη
βιωσιμότητα του Οινοποιείου Χατζηδάκη, θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της
καρδιάς μου όλους εκείνους τους Αμπελουργούς και τις οικογένειές τους, που μας
εμπιστεύτηκαν τα πολύτιμα σταφύλια τους.
 Αυτή η εμπιστοσύνη των Αμπελουργών της Σαντορίνης, αποτελεί προϋπόθεση ώστε να
“πατάμε γερά στα πόδια μας” και να νιώθουμε το στόχο μας ολοένα και πιο κοντά.
Στέλλα Χατζηδάκη
Τρύγος 2018:
Η φετινή χρονιά κύλησε με ήπιες θερμοκρασίες το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Οι βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια ολόκληρης της αμπελουργικής περιόδου δεν ξεπέρασαν
τα 200mm, με μεγαλύτερη ένταση κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Φεβρουάριο.
Τον Ιανουάριο και Μάρτιο σημειώθηκαν οι ισχυρότεροι άνεμοι της χρονιάς , χωρίς όμως το
γεγονός αυτό να έχει επίπτωση στην ανάπτυξη των φυτών.
Η έκπτυξη των οφθαλμών σημειώθηκε κατά το τέλος Φεβρουαρίου, δυο εβδομάδες
νωρίτερα σε σχέση με την περυσινή χρονιά, προμηνύοντας έτσι την πρωιμότητα της
επικείμενης παραγωγής.
Η άνθηση άρχισε τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.
Οι αυξημένες θερμοκρασίες κατά το μήνα Ιούνιο είχαν σαν αποτέλεσμα να επιταχύνουν
την ωρίμανση και την παρουσία υδατικού στρές στα φυτά. Η μικρή βροχόπτωση που
σημειώθηκε στα τέλος του μήνα, σε συνδυασμό με μερικές μέρες συννεφιάς έδωσαν μια
ανάσα πνοής στο βιολογικό κύκλο.
Αν και δεν υπήρξε παρουσία μελτεμιών οι μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες μέχρι και τον
τρύγο βοήθησαν στην ομαλή ωρίμανση.
Ο κύριος όγκος σταφυλιών για το Οινοποιείο Χατζηδάκη τρυγήθηκε από της 02 έως και της
16 Αυγούστου 2018.
Η χρονιά ήταν 10 ημέρες πρωιμότερη σε σχέση με πέρυσι ενώ οι στρεμματικές αποδόσεις
ήταν αισθητά μειωμένες με αποτέλεσμα να υπάρχει συμπύκνωση στη γεύση.
Έλενα Αλευρά – Οινολόγος
Στέλλα Παπαδημητρίου – Γεωπόνος, Οινολόγος
www.hatzidakiswines.gr e-mail: hatzidakishospitality@gmail.com tel.0030 6981107180