Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Διεθνές κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, η Παγκόσμια Ομοσπονδία  Εθελοντών Αιμοδοτών και ο Διεθνής Οργανισμός Μετάγγισης Αίματος, έχουν ορίσει την 14η ΙΟΥΝΙΟΥ ως παγκόσμια ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη .

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός υπήρξε πρωτοπόρος στην οργάνωση προγραμμάτων αιμοδοσίας στην Ελλάδα. Ήδη από το 1935 οργανώνει πρότυπη Κεντρική Υπηρεσία Αιμοδοσίας , στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και αργότερα ιδρύει Σώμα  Αιμοδοτών.

Η επιλογή της ημέρας έγινε  με αφορμή τα γενέθλια του Γερμανού γιατρού Καρλ Λανστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα το ρέζους , και τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για σημαντική ανακάλυψη.

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Με 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει, ο αιμοδότης δίνει ανιδιοτελώς ένα κομμάτι του εαυτού του στην κυριολεξία, για να συνδράμει το σημερινό η αυριανό πάσχοντα συνάνθρωπό του.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήταν ανέκαθεν δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη προσφέροντας αρωγή και υποστήριξη.

Οργανώνει αιμοδοσίες αλλά και προβάλλει τη σπουδαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας μέσα από τα προγράμματα αλλά και τη δράση του. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι αυτονόητη προσφορά  και πεποίθηση για τους ερυθροσταυρίτες εθελοντές.

Το Περιφερειακό μας παράρτημα από το 1992 που ιδρύθηκε στο νησί μας η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης, συμμετέχει ενεργά και δραστήρια στον προγραμματισμό των αιμοδοσιών της και συμβάλλει ουσιαστικά στην επιτυχία τους.

Με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη , απευθύνει  ένα μεγάλο ΕΥΓΕ και ΜΠΡΑΒΟ σε όλους τους αιμοδότες Σαντορίνης και Θηρασιάς, που με τη συμμετοχή τους στις αιμοδοσίες Μαϊου , Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης , ανέδειξαν το νησί μας πρωτοπόρο και άξιο θαυμασμού στην Εθελοντική Αιμοδοσία.

Σαντορίνη , 14 Ιουνίου 2023                                                    Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                                                                                                    Η Πρόεδρος  Η Γεν. Γραμματέας

                                                                         

                                                                                                   Μαρία Αργυρού Βιβή Ζουμπάκη