Δύο θεματικές συναντήσεις εργασίες πραγματοποίησε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στο πλαίσιο του τουριστικού σχεδιασμού για την περίοδο του 2022 κατά το διήμερο 22 και 23 Οκτωβρίου. Η πρώτη συνάντηση είχε ως αντικείμενο τους πολυάριθμους πλέον παρόχους δραστηριοτήτων τουριστικού ενδιαφέροντος (activity providers), οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα πέντε νησιά του Δήμου. Στις εισηγήσεις τους ο κ. Βαγγέλης Κατσαράς, αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τουρισμού και ο κ. Δημήτρης Κούτουλας, τουριστικός σύμβουλος του Δήμου παρουσίασαν το μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων που καλύπτουν οι activity providers και ανέλυσαν τη σημασία που έχουν οι εν λόγω επαγγελματίες για την εικόνα του προορισμού και την ικανοποίηση που αποκομίζουν οι επισκέπτες των νησιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι activity providers της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως λ.χ. οι εκδρομές και ξεναγήσεις πολιτιστικού-ιστορικού ενδιαφέροντος, οι εξορμήσεις με ημερόπλοια, τα θαλάσσια σπορ (ιδίως windsurfing, kite surfing και καταδύσεις), η οργανωμένη πεζοπορία και ποδηλασία, η ιππασία, οι εξερευνήσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος και η οργάνωση γάμων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ολοζώντανη συζήτηση με τους παριστάμενους επαγγελματίες, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις επαγγελματικές τους προκλήσεις και σχολίασαν τις ευκαιρίες συνεργασίας και από κοινού προβολής της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων.

Η δεύτερη συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε με επαγγελματίες της γαστρονομίας και εστίασε στο πλούσιο γαστροτουριστικό χαρτοφυλάκιο της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Ο κ. Κατσαράς τόνισε την αξία που έχει για τις Ναξιώτισσες και τους Ναξιώτες η γαστρονομική παράδοση του τόπου τους αλλά και τη σημασία που έχει για την τοπική οικονομία τόσο η παραγωγή τροφίμων και ποτών όσο και η εστίαση. Ο κ. Κούτουλας σχολίασε με τη σειρά του τις εξελίξεις στη ναξιώτικη γαστρονομία και ανέλυσε τις επιμέρους πτυχές μιας καμπάνιας για την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας των πέντε νησιών στην τουριστική αγορά. Πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές των τοπικών προϊόντων και της προσφερόμενης κουζίνας της Νάξου σχολίασαν οι παριστάμενοι επαγγελματίες εστιάζοντας στην ανάγκη στενότερης συσχέτισης της πρωτογενούς παραγωγής με την εστίαση στα πέντε νησιά του Δήμου.

«Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων καθώς οι Ναξιώτισσες και οι Ναξιώτες επαγγελματίες του τουρισμού πήραν μέρος στις δύο συζητήσεις και εισέφεραν πολλές χρήσιμες σκέψεις και προτάσεις ώστε το 2022 να προβάλουμε τα νησιά μας με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο κ. Κατσαράς με την ολοκλήρωση των συναντήσεων. «Οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρουν αυτοί οι επαγγελματίες αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για τη Νάξο, καθώς εδραιώνουν τα νησιά μας ως ποιοτικούς και πολυδιάστατους τουριστικούς προορισμούς. Ως Δήμος θέλουμε να υποστηρίξουμε τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων που αποτελούν άριστους πρεσβευτές για τη ναξιώτικη φιλοξενία».

Τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για το 2022 και θα παρουσιαστεί το τελικό αναλυτικό πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου προς ενημέρωση όλων των τοπικών επιχειρήσεων.