Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε στη Σύρο, ο “Λ” συνομίλησε με  τον εμπειρότατο περιφερειακό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου» Βαγγέλη Σιγάλα, ο οποίος αναφέρθηκε στον εργασιακό Μεσαίωνα που επικρατεί στα μεγάλα τουριστικά νησιά, το “ξεπούλημα” της Ενέργειας προς όφελος του κεφαλαίου, την ασυδοσία των εφοπλιστών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αλλά και την εναλλακτική λύση που υπάρχει εκεί έξω, και που έχει στο επίκεντρο την κοινωνία και τους εργαζόμενους.

«Στάχτη στα μάτια του κόσμου»

Ασκώντας κριτική στα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής του κ. Χατζημάρκου, ο κ. Σιγάλας την συσχέτισε με την προγενέστερη του κ. Μαχαιρίδη και την νυν παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του κ. Γλυνού. «Το έχουμε πει και το ξαναλέμε ότι στις γενικές κατευθύνσεις ταυτίζονται και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και αυτή του Γιώργου Χατζημάρκου, αλλά και η νυν μείζονα μειοψηφία. Έχουνε κοινές θέσεις και ψηφίζουνε μαζί προϋπολογισμούς και σχεδόν όλες τις εισηγήσεις της Περιφερειακής Αρχής. Δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό για τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό για την επιχειρηματικότητα και για πολλά άλλα. Μας λένε ότι είμαστε πρωταθλητές στον Τουρισμό και όλα αυτά τα ωραία πως δεκαπλασιάστηκε ο Τουρισμός. Ο εργαζόμενος, λοιπόν, που δεκαπλασιάστηκε η δουλειά του από την υποστελέχωση, αυξήθηκε ο μισθός του; Όχι. Επικρατεί, λοιπόν, ένας Μεσαίωνας, Στη Σαντορίνη, π.χ., δεν υπάρχει 8ωρο. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν από το πρωί μέχρι τα ξημερώματα της άλλης ημέρας. Και κυριολεκτώ σε αυτό. Κουβεντιάζοντας με τους γιατρούς του Νοσοκομείου Σαντορίνης, μας έλεγαν ότι υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι το καλοκαίρι με προβλήματα στους τένοντες από την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς. Τους δίνουνε 4 μέρες αναρρωτική άδεια και μόλις πάρουν το χαρτί από τα χέρια του γιατρού το σκίζουνε αμέσως, γιατί λένε ότι αν το πάνε στον εργοδότη τους, εκείνος θα τους απολύσει αμέσως. Άρα, πιστεύω ότι και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και η νυν συμπλέουν και είναι στην ίδια ρότα, ανεξάρτητα από τις μικροδιαφορές που μπορεί να βρεις και μερικές κοκορομαχίες που κάνανε. Είναι μόνο για να ρίχνουνε στάχτη στα μάτια του κόσμου».

«Κροκοδείλια δάκρυα» από τον Γιώργο Χατζημάρκο

«Εκείνο, όμως, που μου κάνει εντύπωση, είναι ότι για πρώτη φορά άκουσα τον κ. Χατζημάρκο να κατηγορεί το κεντρικό κράτος ότι δεν πάει άλλο, ότι η Περιφέρεια έχει υπερφορτωθεί με υποχρεώσεις χωρίς την αντίστοιχη κάλυψη των δαπανών τους και πολλά άλλα, με μια έπαρση του τύπου πως εμείς διαφωνούμε με όλα αυτά. Επίσης, προκάλεσε άσχημη εντύπωση και σε άλλους περιφερειακούς συμβούλους ότι έκανε μια μελέτη για ένα γεφύρι στη Ρόδο, και παρακάλεσε έναν εφοπλιστή να του χρηματοδοτήσει μια μελέτη 20.000 ευρώ.

Και λες, τι γίνεται εδώ πέρα; Όταν, βεβαίως τοποθετηθήκαμε, είπαμε ότι αυτή η συγκεκριμένη περιγραφή που μας έκανε ο Περιφερειάρχης είναι μια αντιλαϊκή πολιτική την οποία υπηρετούνε όλα αυτά τα χρόνια. Έχουνε κάτι για να την αντιπαλέψουνε; Εμείς ανέκαθεν είμαστε απέναντι σε αυτή την πολιτική και την αντιπαλεύουμε. Ερχόμαστε τώρα και παρακαλάμε τον εφοπλιστή και δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που βλέπουμε να κάνουνε δωράκια καθώς παραχωρούνε τα ελικόπτερά τους για να κάνουν διάφοροι πολιτικοί προεκλογική περίοδο στα νησιά μας!

Δυστυχώς, πρέπει να προετοιμαστούμε σε κάτι τέτοια φαινόμενα γιατί θα έρθουν ακόμη χειρότερες πολιτικές για τον λαό. Τα χειρότερα έπονται γιατί η τακτική τους είναι να φορτώσουνε όλες τις υποχρεώσεις που σήμερα έχουνε σαν κράτος στις πλάτες μας, στους Δήμους και τις Περιφέρειες, που με τη σειρά τους θα είναι  πάλι υποχρεωμένοι να μας ξαναφορολογήσουν για να μαζέψουν έσοδα.

Μακάρι να καταλάβουνε ότι πρέπει να αντισταθούνε σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, όμως ειλικρινά δεν το βλέπω να γίνεται γιατί σε αυτά είναι μανούλες, την μια κάνουνε τον επαναστάτη και την άλλη τον χειροκροτητή…».

Ξεπουλάνε την Ενέργεια στο μεγάλο Κεφάλαιο

Αναφορικά με την ενημέρωση που έγινε από εκπροσώπους της ΔΕΗ – ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ για τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν στα νησιά κατά την περίοδο της κακοκαιρίας, τον περασμένο Γενάρη, και την γενικότερη αναστάτωση των νησιωτικών κοινωνιών από την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα εδάφη τους, ο κ. Σιγάλας ήταν απόλυτα ξεκάθαρος.

«Εμείς είμαστε η μοναδική παράταξη που δεν μας βρήκε σύμφωνους να εγκατασταθούν σε βραχονησίδες ή στην θάλασσα αυτά τα τέρατα  που τα βαφτίζουνε ήπιες μορφές ενέργειας. Γιατί και μια μικρή βραχονησίδα έχει περιβάλλον και όπως και η θάλασσα, πρέπει να το προστατέψουμε. Εμείς πιέζουμε να καταργηθούν άμεσα όλες αυτές οι υπουργικές αποφάσεις και να ανακαλεστούν όσες άδειες έχουν δοθεί γι αυτά τα τέρατα…Και βεβαίως μην μου πείτε ότι ο επενδυτής που δεν σέβεται το περιβάλλον σε μια κατοικημένη περιοχή, αντιθέτως θα το σεβαστεί σε μια ακατοίκητη περιοχή; Απεναντίας, εκεί θα το βιάσει 100%. Σε σχέση με τις διακοπές της ηλεκτροδότησης που παρουσιάστηκαν σε πολλά νησιά κατά την κακοκαιρία του Ιανουαρίου, η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου πιστεύει ότι από τη στιγμή που η ΔΕΗ “κομματιάζεται” και ιδιωτικοποιείται, αυτά τα φαινόμενα θα ενταθούν ακόμη περισσότερο.

Όταν ο εργολάβος που αναλαμβάνει αυτές τις υποχρεώσεις προσπαθεί με λιγότερο κόστος να εισπράξει όλο και περισσότερα, επόμενο είναι αυτά τα νησιά τον χειμώνα που χρειάζονται προσωπικό και ο εργολάβος δεν είναι διατεθειμένος να έχει standby εργαζόμενους, θα εξακολουθούμε να έχουμε αυτά τα προβλήματα. Εάν δεν βάλουμε στο στόχαστρο, τόσο για τις ΑΠΕ όσο και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ότι αυτό είναι στο γενικότερο πλάνο του ότι ξεπουλάμε την Ενέργεια κατόπιν εντολής της Ε.Ε. και όλα αυτά τα κονδύλια μεθοδεύονται για να τα πάρουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, δεν θα μπορούμε να βγάζουμε σωστά συμπεράσματα. Γι αυτό αναρωτιόμαστε εμείς “ανάπτυξη για ποιον”; Κι εδώ ερχόμαστε και ρωτάμε αν με την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων ο λαός θα πάρει φτηνό ρεύμα και αν θα έχει αντίκτυπο θετικό στην τσέπη του. Κανείς δεν μας έχει απαντήσει σε αυτό ωστόσο. Απεναντίας, όλοι πιστεύουνε ότι το μεγάλο φαγοπότι είναι στις εγκαταστάσεις και βεβαίως την ενέργεια που θα παράγουνε θα την πουλήσουνε ακριβά στην κοινωνία και τους εργαζόμενους. Γι αυτό, λοιπόν, καλούμε όλους τους νησιώτες να καταδικάσουνε αυτή την πολιτική. Πρέπει να παλέψουμε για φτηνό ρεύμα και πρέπει να  δώσουμε αγώνα γι αυτό, για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Και με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό; Κεντρικός σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα που θα διαχειρίζεται την ενέργεια προς όφελος του λαού».

«Όχι» στο σημερινό μοντέλο κρατικής λειτουργίας και διαχείρισης

Στο σημείο αυτό επισημάνθηκε στον κ. Σιγάλα πώς γίνεται η «Λαϊκή Συσπείρωση» να προτείνει ως λύση τη δημιουργία ενός ακόμη κρατικού φορέα τη στιγμή που στην πραγματικότητα έχει πολλάκις αποδειχτεί ότι αυτό το μοντέλο λειτουργίας δεν είναι καθόλου επιτυχημένο και αποτελεσματικό. «Καταρχάς, δεν μιλάμε για το σημερινό μοντέλο κρατικής λειτουργίας και διαχείρισης. Ένας κρατικός φορέας, τον οποίο εμείς αναζητούμε και προτείνουμε ως λύση, δεν μπορεί βεβαίως να λειτουργήσει έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα και οι συσχετισμοί δύναμης στον λαό και τους εργαζόμενους. Εμείς μιλάμε για μια άλλη κατάσταση, όπου πραγματικά ο λαός να έχει το πρώτο χέρι, όπου πραγματικά ο λαός να είναι στο προσκήνιο και να μπορεί να μας εμπιστεύεται. Βεβαίως και αυτή η κρατική μορφή που υπάρχει σήμερα δεν μας εκφράζει καθόλου.

Εμείς θέλουμε δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία για όλους, ωστόσο όπου υπάρχει το κεφάλαιο και ο εφοπλιστής που θα κάνει τα δικά του, όπως και στην περίπτωση των ακτοπλοϊκών διασυνδέσεων των νησιών,  είναι μοιραίο να  αντιμετωπίζουμε στο τέλος όλα αυτά τα προβλήματα. Αυτό που λέμε εμείς σήμερα, “Υπουργείο Ναυτιλίας όχι για τους εφοπλιστές, αλλά για τους ναυτεργάτες”, είναι σωστό. Σήμερα, το Υπουργείο Ναυτιλίας δεν παίζει κανέναν άλλο ρόλο από το πώς θα κουμαντάρει τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Όταν ο λαός, όμως, τους πάρει μέσα από τα χέρια τα μέσα παραγωγής, τότε θα γίνουν όλα με έναν κεντρικό σχεδιασμό, προς όφελος του λαού και της κοινωνίας Υπάρχει, λοιπόν, εναλλακτική λύση και μπορούμε να την παρέχουμε».