ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Τετάρτη, 4 Μαρτίου, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής για την αγροτική μεταρρύθμιση η οποία στοχεύει στην εξυγίανση, αναμόρφωση και ενίσχυση των Συνεταιρισμών στην Ελλάδα, όπως ανέπτυξε κατά την τοποθέτησή του επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις». Παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση μέσω αυτού, προχωρεί στην ανασυγκρότηση των Συνεταιρισμών, μέσα από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παθογενειών του παρελθόντος και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών αναζωογόνησης του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής ανάπτυξης.
Αναφερόμενος στις νέες προοπτικές που διανοίγονται για το αγροτικό κίνημα στη νησιωτική Ελλάδα, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την πρόβλεψη ίδρυσης Συνεταιρισμών με ολιγομελή διοίκηση, σε νησιά των οποίων ο πληθυσμός είναι μικρότερος των 3.500 κατοίκων.
Εξάλλου, η πρόταση που κατάθεσε ο κ. Φόρτωμας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη έγινε αποδεκτή με την τροποποίηση του ελάχιστου κεφαλαίου λειτουργίας μικρών Συνεταιρισμών σε νησιωτικές περιοχές, μειώνοντας αυτό κατά το ήμισυ της αρχικής πρόβλεψης του σχεδίου νόμου. Έτσι, αντί των 10.000 ευρώ, το συνεταιριστικό κεφάλαιο έναρξης λειτουργίας τους περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.
Όπως είπε ο Βουλευτής, το νομοσχέδιο προσβλέπει στην εξυγίανση των πολύπαθων αγροτικών Συνεταιρισμών, με σκοπό τη μετατροπή τους σε υγιείς ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, ώστε να ανταπεξέλθουν στους σύγχρονους οικονομικούς όρους της ελεύθερης αγοράς. Φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα του κατακερματισμένου συνεταιριστικού και αγροτικού κλάδου, χαρακτήρισε ο κ. Φόρτωμας, τη λειτουργία της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, η οποία εκπροσωπεί όλους τους παραγωγούς της Σαντορίνης, σεβόμενη τον πρωτογενή τομέα και την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού.
Γενικότερα, σημεία αναφοράς της τοποθέτησης του κ. Φόρτωμα αποτέλεσαν βασικές ευνοϊκές διατάξεις για τη συνεταιριστική δράση, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών σε συνδυασμό με τη μείωση της γραφειοκρατίας, ο περιορισμός της κρατικής παρέμβασης και η προοπτική υιοθέτησης ενός σύγχρονου διοικητικού μοντέλου βασισμένου σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Τέλος, ο Βουλευτής επικεντρώθηκε στη δυνατότητα ενθάρρυνσης των επενδύσεων μέσω της πρόβλεψης συμμετοχής ιδιωτών έως και 35% στις διοικήσεις των Συνεταιρισμών, στοιχείο το οποίο μπορεί να σηματοδοτήσει την οικονομική τους εξυγίανση, μέσα από την εξεύρεση νέων χρηματοδοτήσεων και κεφαλαίων.