Η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών πραγματοποίησε ζωντανή διαδικτυακή επιστημονική συνάντηση την 29η Αυγούστου 2020 με θέμα: «Ο νέος κορονοϊός COVID-19: Ενημερωνόμαστε και προφυλασσόμαστε στη Σαντορίνη». Η συνάντηση μεταδόθηκε ζωντανά μέσα από τη σελίδα της Θηραϊκής Εταιρείας στο facebook.

Οι εισηγητές της συνάντησης ήταν οι εξής:

Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης  MD,PhD

Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη διαχείριση της πανδημίας του COVID-19.

Θέμα εισήγησης: Γνώσεις πληθυσμού για τον κορονοϊό. Ποιοι κινδυνεύουν, μέτρα προστασίας, προοπτική θεραπείας και εμβολίου, λοιποί εμβολιασμοί πλην του COVID.

Βασίλης Νομικός

Ιατρός Καρδιολόγος

Θέμα εισήγησης: Διαθέσιμες διαγνωστικές μέθοδοι, πότε χρησιμοποιούμε την κάθε μέθοδο, ευαισθησία και ειδικότητα της κάθε μιας. Σημασία ψευδώς αρνητικών και ψευδώς θετικών ευρημάτων. Χειρισμός πιθανών κρουσμάτων στο νησί. Σημασία υποκείμενων νοσημάτων. Σημασία διαφόρων αναρτήσεων στο διαδίκτυο.

Καλλιόπη Καραμολέγκου

Παιδίατρος, MSc Δημόσιας Υγείας

Θέμα εισήγησης: Κορονοϊός και παιδική ηλικία – Πώς επηρεάζει η πανδημία βρέφη, παιδιά κι εφήβους. Πρέπει να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο; Ποια παιδιά πρέπει να φορούν μάσκα; Ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης; Πώς προστατεύει η ολοκλήρωση του εμβολιασμού; Πώς ενημερώνουμε τους εφήβους ;

Χαράλαμπος Ρισβάς

Ψυχολόγος, Μεταπτυχιακός φοιτητής Κλινικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ

Θέμα εισήγησης: Η εικόνα, ο ιός και ο δεσμός: συνέπειες της πανδημίας στις σχέσεις και τον ψυχισμό μας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ.Ανδρέας Βλάχος, Ουρολόγος, συνεργάτης Γενικού Νοσοκομείου Σαντορίνης.

Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας με την Πρόεδρο της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών κα Ιωάννα Βαμβακούρη σας παρουσιάζουμε ολόκληρο το βίντεο της συζήτησης