Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “Healthy Seas: Mission in Santorini” ακολουθεί εθελοντές δύτες που ανακτούν μισό τόνο διχτυών φαντασμάτων – δίχτυα που άφησαν ή χάθηκαν από ψαράδες – από τον πυθμένα της θάλασσας κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στη Σαντορίνη την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών.

Κατά τη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου υποβρύχιας ζωντανής μετάδοσης, ο διάσημος δύτης Pierre-Yves Cousteau περιέγραψε την αποστολή να εμπνεύσει την προστασία των θαλασσών και των ωκεανών του κόσμου.

Σε σκηνοθεσία Άρτεμης Σαμοθράκη, το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους 22 λεπτών περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τον Κουστώ. Nano Marinatus, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και κόρη του διάσημου αρχαιολόγου Σπυρίδωνα Μαρινάτου. Η Μαρία Σαλωμέδη του Ελληνικού Κέντρου Ναυτικών Ερευνών και ο Λευτέρης Αραπάκης που αναγνωρίστηκε το 2020 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Νεαρός Πρωταθλητής Ευρώπης της Γης.

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται ο Gregory C. Pappas, εκδότης της The Pappas Post και ιδρυτής του Ελληνοαμερικανικού Ιδρύματος, ο οποίος υποστήριξε τον σκοπό με μια σε είδος δωρεά του φωνητικού του ταλέντου και του χρόνου του.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων χάνονται ή εγκαταλείπονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς κάθε χρόνο. Είναι ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Η Healthy Seas συνεργάζεται με εθελοντές δύτες για να αφαιρέσει τα λεγόμενα «δίχτυα φαντάσματα» από τις θάλασσες και διασφαλίζει ότι τα νάιλον εξαρτήματα αναπαράγονται σε νήματα από νάιλον ECONYL, τη βάση για νέα βιώσιμα προϊόντα όπως μαγιό, αθλητικά ρούχα, κάλτσες και χαλιά.

Η ταινία μεταδίδεται δωρεάν και είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση στο YouTube. Κάντε κλικ εδώ για προβολή.