Αξότιμε κ. πρωθυπουργέ,
Οι εργαζόμενοι στη χώρα για ακόμη μια φορά καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο της νέας κρίσης. Οι εποχικοί εργαζόμενοι είναι ακόμα περισσότερο εκτεθειμένοι, αφού κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ανοίξουν οι εποχικές επιχειρήσεις.
Αυτό όμως που δημιουργεί τη μεγαλύτερη ανασφάλεια, είναι το γεγονός ότι ο ένας μετά τον άλλον οι εργοδότες των εποχικών ξενοδοχείων και επισιτιστικών καταστημάτων, διακηρύσσουν ότι δεν θα ανοίξουν μετά την αναστολή λειτουργίας που έχει επιβάλλει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση, ή στην καλύτερη περίπτωση πως δεν θα επαναπροσλάβουν όλους τους εργαζόμενους. Επομένως, είναι μεγάλη η πιθανότητα οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι σε εποχικά εστιατόρια και επισιτιστικές επιχειρήσεις να μην εργαστούν, ή να εργαστούν με ημιαπασχόληση, ή με ακόμα μεγαλύτερη ένταση απ’ ότι είχαμε συνηθίσει…
Σε αυτές τις συνθήκες, τα σωματεία μας δεν έχουν άλλο δρόμο παρά να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.
Δεν πρέπει κανείς να μείνει χωρίς προστασία, δεν πρέπει κανείς να μείνει χωρίς εισόδημα. Έχουμε ήδη διαμορφώσει πλαίσιο αιτημάτων προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία, το οποίο αποτελεί απόφαση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων απ’ όλη την Ελλάδα. Ζητούμε να ικανοποιηθούν όλα μας τα αιτήματα, που θεωρούμε δίκαια και αναγκαία για την επιβίωσή μας.
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ζητούμε:
- Υποχρεωτική επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων από τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα αν έχουν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης ή όχι, για τα εποχικά ξενοδοχεία με τους όρους που προβλέπει η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
- Παράταση και αύξηση του επιδόματος ανεργίας μέχρι να ανοίξει ξανά η επιχείρηση, καθώς και επέκτασή του σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους, καθώς υπάρχουν εργαζόμενοι των οποίων η επιδότηση έληξε πριν το Γενάρη του 2020, ή δεν είχαν επιδοτηθεί καθόλου. Να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας στους συγκεκριμένους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και μετά την θερινή περίοδο, άσχετα πόσο και πότε εργάστηκαν.
- Να διασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα των εργαζομένων και για το 2021.
- Ιδιαίτερα για τη Σαντορίνη με χιλιάδες εργαζόμενους, με μεγάλο ποσοστό απ’ αυτούς να είναι μετανάστες και με ένταση της εκμετάλλευσης (απλήρωτη εργασία, 12ώρα και 14ωρα χωρίς ρεπό κλπ) είναι άμεση η ανάγκη για την επαναλειτουργία επαρκώς στελεχωμένου Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας (το οποίο λειτουργούσε και πρόσφερε πολλά αλλά έκλεισε πριν 4-5 χρόνια), αλλά και Γραφείου Αλλοδαπών, αφού, για να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι για τις εργατικές διαφορές και επιπλέον οι εργαζόμενοι μετανάστες σε ό,τι αφορά τις άδειες παραμονής κλπ., θα πρέπει να μεταβούν ή στη Σύρο, όπου εδρεύει το αρμόδιο Γραφείο Αλλοδαπών ή στη Νάξο όπου εδρεύει το Γραφείο Επιθεώρησης εργασίας…Αυτό σημαίνει υπέρογκα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και σίτισης, χαμένα μεροκάματα και απίστευτη ταλαιπωρία.