σαντορίνη

Σύμφωνα με την ιστορική παράδοση που συνοδεύει τη Σαντορίνη, ο εορτασμός του Αγίου Αβερκίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το άνοιγμα των κρασιών, αφού κατά την ημέρα αυτή οι κάναβες (αποθήκες κρασιών, συνήθως υπόσκαφες) της Σαντορίνης άνοιγαν και δοκίμαζαν τα νέα τους κρασιά!

 

Οι ενδιαφερόμενοι περίμεναν με ιδιαίτερη χαρά την περίοδο αυτή, αρχής γενομένης από τον τρύγο και στη συνέχεια, το πάτημα των σταφυλιών στο πατητήρι, όπου έβγαινε ο μούστος με κατεύθυνση για την έξοδό του στο λινό (υψομετρικά χαμηλότερος ανοιχτός χώρος υποδοχής του μούστου).

Όλοι στο νησί περίμεναν με αγωνία την ημέρα εορτασμού του Αγίου Αβερκίου 22 Οκτωβρίου, όπου και θα άνοιγαν τα πρώτα τους κρασιά…!

Μάλιστα, παλαιότερα στο αγροτικό χωριό Επισκοπή – Γωνιά ή Μέσα – Γωνιά ή το Παλιό Χωριό της Σαντορίνης, το σημερινό πλέον οικισμό Καμάρι, όπως ονομάστηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1956, ένας από τους παλιούς ιδιοκτήτες της κάναβας, κάθε χρόνο έκανε την πανήγυρη του Αγίου Αβερκίου, στην Αγία Τριάδα, όπου βρισκόταν και η μεγάλη εικόνα του Αγίου.

σαντορίνη

Μετά τον εορτασμό του Αγίου πήγαιναν στην κάναβα και άνοιγαν τα νέα τους κρασιά, ώστε να τα δοκιμάσουν και στη συνέχεια παρέτειναν το γλέντι τους, από το άνοιγμα της νέας σοδιάς, με διάφορα νοστιμότατα και παραδοσιακά μεζεδάκια, συνοδευόμενα από την νέα τους παραγωγή!

Έτσι λοιπόν οι κάτοικοι της Σαντορίνης συνδύασαν τον εορτασμό του Αγίου Αβερκίου με το ταυτόχρονο άνοιγμα των κρασιών, και επειδή έτυχε να ταυτίζονται χρονολογικά (εορτασμός Αγίου και άνοιγμα κρασιών) τον θεωρούσαν ως προστάτη των κρασιών τους.

Για το λόγο αυτό στη Σαντορίνη υπάρχουν ναοί επ΄ ονόματι του Αγίου Αβερκίου. Ο ένας είναι στο Πύργο της Σαντορίνης, ο άλλος στο Εμπορείο 1995, καθώς και στον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Εμπορείου, υπάρχει κλίτος επ΄ ονόματι του αναφερόμενου Αγίου.