Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το Ποδηλατοδρόμιο (όπου το στέγαστρο είναι πολύ μικρότερο) μέσα στο 2024 θα παραδοθεί ξανά προς χρήση, ωστόσο απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε πρόβλεψη για το ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Ουσιαστικά ο κ. Βρούτσης δεν είχε να προσθέσει κάτι καινούργιο ως προς τα χρονοδιαγράμματα, παρά μόνο το γεγονός ότι η μελέτη που τους παραδόθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη μεταβιβστεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο και πλέον περιμένουν από τους ειδικούς τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουν.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Βρούτσης:

«Βρισκόμαστε εδώ στο ΟΑΚΑ που χτυπούσε, που συνεχίζει να χτυπά παρά τα προβλήματα και που θα συνεχίσει να χτυπά η καρδιά του αθλητισμού μας. Στο ΟΑΚΑ που όπως δεσμεύτηκε το καλοκαίρι του 2021 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το master plan της αναβάθμισής του, θα ξαναγίνει τοπόσημο της Ελλάδας και του παγκόσμιου αθλητισμού. Θα ανακτήσει τη λάμψη και την αίγλη που του αξίζει, όπως το 2004 που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

Το ΟΑΚΑ των 1.000 στρεμμάτων, με το Ολυμπιακό του Στάδιο, με το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, με τις 12 πλέον πισίνες του και που φιλοξενούμαστε εδώ σήμερα. Με το σπουδαίο κλειστό του γυμναστήριο, με το Ολυμπιακό Συγκρότημα Τένις, με τα προπονητήρια στίβου και τόσα άλλα πολλά σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Το ΟΑΚΑ που η κυβέρνηση πέτυχε να ενταχθεί στα εμβληματικά έργα όλης της χώρας. Παρά το ότι αρχικά δεν συμπεριλαμβανόταν. Τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις ύψους 57 εκατ. ευρώ για να αλλάξει τελείως η εικόνα του, για να αναβαθμιστεί, για να σηκώσουμε ακόμα ψηλότερα όλο το ΟΑΚΑ.

Το ΟΑΚΑ τελευταίο εντάχθηκε σε αυτή τη λίστα και πρώτο ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για να τρέξουν τα έργα. Ο προκάτοχος μου κ. Αυγενάκης και η διοίκηση του κ. Χαλιορή σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσαν τη διετία 21-23 με επιτυχία την πρώτη μεγάλη φάση, συντάσσοντας τους φακέλους και δρομολόγησαν την πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση όλου του αθλητικού χώρου και του περιβάλλοντος χώρου και τη μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των πέντε μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα.

Από το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά έγιναν προσπάθειες, αλλά τώρα για πρώτη φορά έχουμε ολοκληρωμένες μελέτες για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ και χρήματα να το κάνουμε. Η μελέτη που διήρκησε 10 μήνες αναφέρει ότι οι μεταλλικές κατασκευές του κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου σεν ανταποκρίνονται στα επίπεδα στατικής επάρκειας. Αντιθέτως δεν καταγράφηκε ζήτημα στις πύλες, στην Αγορά και στο Τείχος των Εθνών.

Αμέσως, με αίσθημα ευθύνης, από την περασμένη Παρασκευή το βράδυ αναστείλαμε κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο κεντρικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο. Πρώτιστο μέλημά μας, ήταν και παραμένει η ασφάλεια των αθλητών, αθλουμένων, φιλάθλων και εργαζομένων. Προχθές Σάββατο αποστάλθηκε στο ΤΕΕ η σχετική μελέτη, προκειμένου να συγκεντρωθεί τάχιστα ομάδα ειδικών σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ώστε να αξιολογηθούν οι παραδοχές και τα συμπεράσματά της. Αλλά και να προταθούν οι περαιτέρω αναγκαίες ενέργειες.

Όπως καταλαβαίνετε και όπως ήδη ξέρουμε, η αναστολή λειτουργίας δημιουργεί σωρεία ζητημάτων στην απρόσκοπτη συνέχεια των αγωνιστικών υποχρεώσεων των δεκάδων ομοσπονδιών, σωματείων, των εκατοντάδων αθλητριών και αθλητών που χρησιμοποιούσαν τις δύο εγκαταστάσεις. Επιπλέον, στο κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο υπάρχουν γραφεία ομοσπονδιών και φυσικά της διοίκησης και των υπηρεσιών του ΟΑΚΑ.